צמודה לאמא: הכירו את פפאיה, גורת טפּיר חדשה
משפחת הטפירים הברזילאים בספארי ברמת-גן חוגגת גורה ראשונה. לאחר הריון שנמשך יותר משנה, המליטה לפני כשבועיים האם פסיפלורה גורה בריאה ושמה פפאיה. אמש יצאו השתיים לטיול ראשון וממושך בחצר, ואף נפגשו עם האב, מאיר טפירו. "היא מקסימה, סקרנית ובעלת אופי שובב", אומרים המטפלים
לאחר המתנה מורטת עצבים, יצאו אתמול (ב') בבוקר פסיפלורה, נקבת טפּיר ברזילי (טפיר דרום אמריקאי) בת השש, יחד עם בתה הבכורה, פפאיה, שנולדה לפני כשבועיים, לטיול ראשון וממושך יחד אל החצר החיצונית במתחם הטפירים והקפיברה בספארי בר"ג. זו הפעם הראשונה מאז 2005 שבה נולד גור טפיר חדש בגן החיות.
האב, מאיר טפירו, בן ה-4, הגיע לפני מספר חודשים מגן החיות "חי-פארק" בקרית מוצקין במסגרת תוכנית רבייה של מינים בסכנת הכחדה, לאחר שצמד הטפירים הקשישים מתו מזיקנה והותירו את הנקבה הצעירה שנולדה בספארי, ללא בן זוג.
עוד בערוץ בע"ח:
- נעצר נער בן 15 שצילם את כלבו הורג חתול
- ניסויים בבע"ח ב-2010: פחות כלבים וחתולים
- בלי צריבות: הכי קרוב שאפשר למדוזות בים
- בורניאו: חוקרים מצאו קרפדה נדירה אחרי 87 שנה
הזיווג בין השניים הסתבר כהצלחה מסחררת. "למרות שהם היו חשדניים זה כלפי זו בהתחלה, כיאה ליונקים גדולים שחיים בגפם בטבע, הם למדו להסתדר יפה ביחד", מספרת ל-ynet שלי אלגבה, מטפלת בטורפים ובחיות מדרום אמריקה בספארי בר"ג.
לאחר הריון למעלה משנה, הגיעה הגורה לעולם
לפני יותר משנה צפה צוות המטפלים בשניים מזדווגים בבריכת המים בחצר המחייה החיצונית, אותה חולקים הטפירים יחד עם המכרסמים הגדולים, הקפיברות. "ראינו את מאיר איתה ביחד במים, כשהוא גוהר מעליה ולא ידענו אם אכן התבצעה הזדווגות מלאה, אז החלטנו לחשב את הימים לקראת התאריך האפשרי להמלטה".
לקראת ההמלטה, נערכו בספארי לקראת האפשרות כי הדבר עלול להתרחש בבריכת המים בחצר ולכן הורידו את המפלס כדי למנוע סיכוי של טביעה לגורה. "יצרנו הפרדה בין הקפיברות, מאיר הזכר לבין האם העתידית, כדי לאפשר לה לקבל מרחב מוגן ככל שניתן בחצר", מציינת אלגבה.
לפני כשבועיים, הגיע הרגע לו חיכו המטפלים. פסיפלורה המליטה גורה בסמוך לשטח הבריכה, אך למרות מפלס המים הנמוך, הבחינו המטפלים כי הגורה בלעה כמות מים גדולה. "החשש שלנו היה מזיהום שעלול להיווצר ולסכן את חייה בשלב בו היא כה פגיעה", מספרת אלגבה.
מפגש ראשון עם אבא מאיר טפירו והדיירים במתחם
בהתייעצות עם רופאת ילדים ווטרינר הספארי, הוחלט להתערב באופן מיידי בנעשה בשטח. ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי העניק לה מנות אנטיביוטיקה שיסייעו לה להילחם בזיהום. בנוסף לתקרית בליעת המים, בחנו המטפלים כיצד האם, שזו ההמלטה הראשונה שלה, מתפקדת בטיפול בגורה החדשה.
"לעיתים אמהות לא מנוסות, לא מצליחות לטפל בגורים כמו שצריך, מזניחות אותם או לא מעניקות להם את הטיפול הדרוש כדי לשרוד ולכן, במקרים חריגים, אנחנו מתערבים ומגדלים את הגור באופן ידני", היא מסבירה.
"למרבה השמחה, פסיפלורה התגלתה כאמא מושלמת. מהרגע הראשון היא לא הפסיקה ללקק את פפאיה, הצליחה להיניק אותה בלי בעיות ומלווה אותה בכל צעד בחצר".
פפאיה שהחלה להכיר את חצר המחייה החיצונית, נפגשה לראשונה עם אביה מאיר, ולדברי המטפלים, עדיין לא ירדה בכוחות עצמה לבריכה בה הותקן מיגון למניעת החלקה.
בטבע ישנם ארבעה מינים של טפירים 3 מהם מצויים ביערות טרופיים באמריקה המרכזית והדרומית, ומין נוסף בדרום מזרח אסיה. כל מיני הטפירים מוגדרים על ידי איגוד השימור העולמי (IUCN) כבעלי חיים בסכנת הכחדה. שטחי המחייה הטבעים שלהם נעלמים כתוצאה מכריתת עצים והתרחבות שטחי חקלאות.
"אחרי שעתיים של טיול, הגורה התעייפה ונרדמה לצד פסיפלורה בחצר, לא לפני שהספיקה לינוק ממנה. בסוף, גם הקולות של הסיקסקים הרועשים לא הפריעו לה לישון", היא מסכמת. "ההורים שלה מלווים אותה ואנחנו עוקבים אחריהם גם בערבים, כדי לוודא שהכל כשורה. פפאיה היא גורה מקסימה, סקרנית ואני כבר רואה שיש לה אופי שובב, שרק מחכה לפרוץ החוצה".
- רוצים לקרוא עוד כתבות על חיות בר? כנסו לעמוד המיוחד