שתף קטע נבחר
 

בחזרה מהמתים: חיות נדירות שהתגלו מחדש

שובה של הצפרדע עגלשון שחור-גחון שנעלמה בשנות ה-50 ו"חזרה לחיים" השבוע בשמורת החולה, מצטרפת לרשימה מכובדת של מיני בעלי חיים שהתגלו מחדש בעולם אחרי שירדו למחתרת במשך עשרות שנים. צפו בקיפוף לוריס חייזרי מסרי לנקה, קרפדת קשת מבורניאו, חולדת סלעים מלאוס, ציפור שיר קטנה מאפגניסטן ועוד חיות נדירות

פספסתם את הגילוי המחודש של הצפרדע הנדירה בשמורת החולה? צפו בכתבה המלאה

 


 

 

לוריס זעיר ואיטי בסרי לנקה

אחד היונקים הקטנים והנדירים בעולם, צולם ונלכד לראשונה מזה עשרות שנים ביערות סרי לנקה אשתקד. לוריס זעיר ואיטי ממישורי הורטון בסרי לנקה (horton plains slender loris) נחשב לאחד הפרימטים הנדירים והמסתוריים ביותר בעולם, המצויים בסכנת הכחדה בטבע.

 

הלוריסיים הם קיפופים קטנים ואיטיים המצויים באפריקה ואסיה. הם נחשבים לשוכני עצים מובהקים ומרביתם פעילים בשעות הלילה. בעשור האחרון השקיעו חוקרים וארגוני טבע מאמצים רבים כדי לאתר את הלוריס, אך חזרו עם תצפיות מועטות בלבד, דבר שיתכן ומעיד על נדירות החיה בטבע בשילוב עם אורח חייה הנחבא אל הכלים.

  

"זו הפעם הראשונה שישנה תצפית, בדיקה פיזית מקיפה וצילומים של הלוריס מאז שהתגלה לראשונה בסרי לנקה", דיווחה קבוצת החוקרים מסרי לנקה ומבריטניה על הממצאים ביולי שעבר. לדבריהם, בשנת 1937 נלכדו בטבע שני הפרטים הראשונים, שהמליטו בהמשך שני גורים נוספים. במשך 72 השנים הבאות דווחו רק על ארבע תצפיות בלבד של תת-המין הנדיר בטבע.

 

צילום: ZSL

 

 

החיפושים הנרחבים אחרי הלוריס נמשכו כ-200 שעות ונערכו ברצועת שטח של כשני קילומטרים ביערות הגשם בסרי לנקה. החוקרים סיפרו כי צעדו באיטיות ביערות הרריים במשך כ-18 שעות ביום בחיפוש אחרי החיה. לבסוף, הם הצליחו לאתר אותה על עץ ביערות הרריים בגובה של של 1,940 מטר. הלוריס נצפה באותו אזור בו נלכד לראשונה אחד הלוריסים בשנות ה-30, ובו דווח על חשד לתצפיות של הלוריסים על העצים.

 

מאחר שמדובר בקיפוף איטי, הוא נתפס על ידי החוקרים שמדדו ושקלו אותו במהירות, כדי לא לגרום לו לעקה רבה. במהלך הבדיקה הם איפשרו לו להיאחז בענפים כדי לאפשר לו להיות יציב. הלוריס הזכר שוקל 220 גרם ואורכו כ-20 ס"מ בלבד, ניחן בעיניים חומות-אדמדמות גדולות, המאפשרות לו להתמצא היטב בחשיכה, חוטם ורדרד ופרווה סמיכה. בתום הבדיקה, שוחרר הלוריס בחזרה לטבע >> לכתבה המלאה

 


 

סלמנדרות מערות במקסיקו וצפרדעים מחוף השנהב

בשנה האחרונה החלה קבוצת מדענים בעולם לנסות ולאתר כ-100 מינים אבודים של דו-חיים שסברו כי נכחדו בטבע אך עדיין יש סיכוי למצוא אותם באוכלוסיות מזעריות. אשתקד חזרה המשלחת ראשונה עם תוצאות מרשימות וצבעוניות, לאחר שגילתה שלושה מינים שלא תועדו במשך עשורים.

 

הם גילו, בין היתר, סלמנדת מערות מקסיקנית. הסלמנדרה בעלת רגליים ורודות וחומות, חיה במערכת המערות התת-קרקעיות במקסיקו. מספר פרטים נמצאו על ידי המדענים במערות סבוכות שהגישה אליהן קשה במיוחד. הסלמנדרה (Chiropterotriton mosaueri) תועדה לאחרונה ב-1941

 

צילום: CI

 

 

גילוי נוסף הוא של צפרדע הרים. מין זה, ששמו המדעי Hyperolius nimbae נמצאה בחוף השנהב ונראתה לאחרונה ב-1967. החוקרים, של ארגון השימור הבינ"ל (CI) ואיגוד השימור העולמי (IUCN), גילו גם צפרדע ירוקה (Hyperolius sankuruensis) זרחנית לדברי החוקרים, שנמצאה מחדש בקונגו לאחר שלא תועדה מאז 1979.

 

כיום יותר משליש ממיני הדו-חיים נכחדו ברחבי העולם ויותר משליש מאויים בהכחדה. "התגליות מחדש של המינים הן בשורה משמחת, אך מינים רבים שאנו מחפשים, כבר נעלמו לתמיד", אמר אז ד"ר רובין מור, אחראי על משלחת המחקר הנוכחית בקרן.

 

 


 

קופיף הרים ננסי באינדונזיה

הוא נראה כמו חייזר שעיר מכוכב לכת מרוחק, אך היונק הזעיר בעל העיניים הגדולות שהתגלה מחדש ביערות אינדונזיה, נחשב לאחד הקופיפים הזעירים והנדירים ביותר בכדור הארץ. 85 שנה חלפו מאז שמדענים הצליחו לצפות בפרימט ננסי חי ביערות אינדונזיה. בתחילת המילניום שיערו כי המין נכחד לחלוטין מהטבע, אך באוגוסט 2008, משלחת חוקרים מארה"ב, הצליחה "להשיב" את היצור השעיר בחזרה לחיים.

 

המידע הקיים על קופיפי ההרים הננסיים הוא מועט ביותר. מאז 1921 הצליחו המדענים לבדוק מקרוב רק שלושה פרטים מתים. הראשון נאסף בשנת 1916, השני נמצא חי בתחילת שנות ה-20 והאחרון נלכד מת בשוגג במלכודת עכברים בשנת 2000 ביערות אינדונזיה.

 

צילום: Sharon Gursky-Doyen

 

 

"ישנם מספר מינים נוספים של קופיפים, אך מה שמבדיל את הקופיף הננסי מהם הוא שבמקום ציפורן בכל אצבע, יש לו טופרים באצבעות הידיים והרגליים. מידת הגוף שלו קטנה במחצית משאר מיני הקופיפים (שוקל כ-60 גרם) והוא נפוץ רק באזורים גיאוגרפיים מועטים מעל גובה של 1,800 מטר", סיפרה בראיון מיוחד ל-ynet פרופ' שרון גורסקי-דויין אנתרופולוגית מאוניברסיטת טקסס ומי שהובילה את משלחת המחקר. 

 

למרות שקופיפי ההרים הננסיים מצויים ביערות הרריים בגובה רב, יש להם אויבים בטבע האורבים להם ברגעים בהם הם מזנקים מעץ לעץ. "האויבים הם מועטים אך מסוכנים. מי שמהווים איום מתמיד לקופיף הם דורסים ובעיקר נצים", מציינת גורסקי. "במהלך המחקר הבחנו בנץ שהצליח לצוד את הנקבה וטרף אותה" >> לכתבה המלאה

 


 

חולדת עצים אדומת ציצית בקולומביה

שני מתנדבים שהגיעו לסייע במחקר אחרי צפרדעים וקרפדות בסכנת הכחדה בשמורת טבע בקולומביה לפני כחודש, זכו למפגש מקרי עם אחד מבעלי החיים הנדירים והמסתוריים ביותר בעולם. מסתבר כי לא היה זה מכרסם נפוץ שיצא לחפש מזון, אלא חולדת עצים אדומת ציצית, שנראתה בפעם האחרונה בטבע לפני 113 שנה. 

 

צילום: Lizzie Noble/ProAves

 

 

החולדה האדומה התגלתה לראשונה בסוף המאה ה-18 ומאז התבצעו נסיונות רבים של מדענים וחוקרים למצוא עדות נוספת לקיומה בטבע, אך ללא הצלחה. לטענת החוקרים, מדובר בפעם הראשונה שהיא צולמה בטבע ולמעשה, תועדה במרחק של מספר קילומטרים מהמקום בו נאספו לראשונה שתי דגימות פרווה היחידות של מכרסם ב-1898.

 

חולדה (Santamartamys rufodorsalis), בעלת רעמה אדמדמה סביב צווארה, שוקלת כ-450 גרם, בעלת זנב ארוך בגוון שחור-לבן, נחשבת לפעילת לילה והיא באורך של כ-40 ס"מ מראש ועד זנב >> לכתבה המלאה

 


 

עורב בנגאי באינדונזיה

עד שנת 1900 סברו חוקרים כי עורב הבנגאי (Banggai) באזור אינדונזיה נכחד לחלוטין מהטבע, אך לפני שנתיים נמצאו במפתיע שני פרטים מהמין ביערות הרריים באי Peleng באזור המדינה.

 

ביולוגים מקומיים אספו את שתי הציפורים שהוצגו מאז במוזיאון הזואולוגי באי ג'אווה. בסיוע של מומחית לציפורי דרום אסיה מאוניברסיטת מישיגן בארה"ב, השוו את העורבים החדשים לעורבים שפוחלצו בשנת 1900 והוצגו מאז במוזיאון לטבע בניו-יורק. בתום בדיקה מקיפה, נקבע כי מדובר באותו מין של עורב.

 


צילום: Philippe Verbelen 

עורב הבנגאי קורא בקול (צילום: Philippe Verbelen)  

 

ביקורים של חוקרים וצפרים באי במהלך שלושים השנים האחרונות הניבו תצפיות מועטות של העורבים, אך ב-2009 הצליחו צפרים באי לתעד את העורבים ואף להקליטם בטבע. החוקרים באינדונזיה וארה"ב אישרו כי מדובר בעורב הבנגאי הנדיר והדבר נותן תקווה כי אוכלוסייה קטנה הצליחה לשרוד באי.

 

הממצאים הועברו לחוקרים שפירסמו את התגלית וכעת נעשים מאמצים כדי להגן על אזור המחייה של העורבים מפני ציידים מקומיים ופיתוח של חקלאות. לדברי החוקרים, אוכלוסיית עורבי הבנגאי מונה על פי הערכות פחות מ-50 פרטים בלבד והם מוגדרים בסכנת הכחדה קריטית.

 


 

קרפדת קשת בבורניאו

אחרי 87 שנה בהן אבדו עקבותיה של אחת הקרפדות המסתוריות והצבעוניות בעולם, משלחת חוקרים מבורניאו הצליחה לאתר שלוש קרפדות קשת מבוריניאו, על עצים ביערות נידחים בגבול בין מלזיה לאינדונזיה.

 

זהו התיעוד הראשון בעולם של הקרפדה המצויה בסכנת הכחדה חמורה. בחודשים האחרונים פעלה משלחת חוקרים מאוניברסיטת "Malaysia Sarawak" בשיתוף עם ארגוני שימור עולמיים, ביניהם קרן השימור העולמי (CI) שתמכה בפרויקט, במסגרת קמפיין עולמי לאיתור מינים של דו-חיים שנעלמו או נכחדו מהעולם.

 

הקרפדה (Ansonia latidisca), שזכתה לשני שמות על ידי החוקרים - קרפדת הפלג מסמבאס וקרפדת הקשת מבורניאו, נראתה לאחרונה בשנת 1924. משלחת החוקרים שנעזרה באיורים של הקרפדה ארוכת הרגליים, העריכה כי הסיכויים לאתר את הקרפדה קלושים ביותר, ולכן היא זכתה לככב ברשימת 10 הצפרדעים והקרפדות המבוקשות ביותר בעולם. 

 

צילום: Indraneil Das

 

 

החוקרים תיעדו שלושה פרטים - נקבה וזכר בוגרים וקרפדה צעירה, בגדלים של 30-51 מ"מ. האזור בו נמצאו הקרפדות מצוי בסכנת פיתוח, ציד חיות בר ובירוא עצים לטובת תעשיית התיירות.

 

בנוסף לאיומי על הדו-חיים כתוצאה מאובדן שטחי מחייה לטובת פיתוח הקרקע, מאז 1998 פוגעת פטריה קטלנית בעשרות מיני-דו חיים ברחבי העולם. הפטריה, ששמה Chytridomycosis, כבר הרגה מאות אלפי צפרדעים וקרפדות. ומדענים חוששים כי היא הסיבה העיקרית להכחדתם של מינים רבים >> לכתבה המלאה

 


 

ציפור שיר ממין קנית ארוכת מקור באפגניסטן

בצל המלחמה ופיגועי הטרור הקשים באפגניסטן, מגיעה בשורה אופטימית זהירה דווקא מתחום בעלי הכנף. חוקרים של איגוד שימור חיות הבר (WCS) מדווחים כי לאחר מחקר בן שנתיים באזור נידח וקשה לגישה בהרי פאמיר בצפון מזרח המדינה, לראשונה לאחר 142 שנה, התגלתה אוכלוסיה מתרבה של כ-20 ציפורי שיר ממין קנית ארוכת מקור.

 

הקנית הנדירה הוגדרה בשנת 2007 על ידי הארגון הבינלאומי למען ציפורי העולם, "Birdlife International", כאחד המינים המסתוריים ביותר בעולם. על פי הנתונים שנאספו, הפעם הראשונה שנצפתה הקנית היתה בהודו בשנת 1867 ורק לאחר 139 שנה, היא נצפתה וזוהתה בוודאות בתאילנד בשנת 2006.

 

צילום: WCS Afghanistan

 

 

הדרך לתגלית ולזיהוי הוודאי של הציפור (large-billed reed warbler) החלה לפני כשנתיים. כשאחד החוקרים באיגוד, רוברט טימניס, שהה בעמק באזור הרי פאמיר במהלך סקר על ציפורים מקומיות בסמוך לנהרות, כששמע לפתע קולות שירה ייחודים. הוא הבחין בקנית בגווני חום-זית, בעלת מקור ארוך, הספיק להקליט את שירתה ואף הצליח לתעד ולשמוע ציפורים נוספות מאותו המין.

 

אחד מחוקרי הציפורים המפורסמים בעולם ומומחה לזיהוי קניות, שהאזין להקלטה וקבע כי זהו התיעוד הקולי הראשון בעולם של הציפור. בדיקות די.אן.איי נוספות הוכיחו לחוקרים כי הציפור הנדירה באפגניסטן חיה וקיימת. החוקרים לכדו 20 ציפורים ממין זה ברשתות מיוחדות ולאחר שהצמידו להן טבעות זיהוי, הן הושבו בחזרה לטבע >> לכתבה המלאה

 


 

חולדת סלעים מלאוס

חולדת הסלעים מלאוס (laonastes aenigmamus), המכונה בפי תושבים מקומיים 'קהא-נוי', התגלתה מחדש במקרה בשוק מזון בלאוס לפני מספר שנים. בתחילה החוקרים סברו שגילו משפחה חדשה של מכרסמים, אך חקירה נוספת גילתה שמדובר בפרט עתיק יומין, מעין מאובן חי, שנכחד לפני 11 מיליון שנה 

 


צילום: WWF-Canon

מאובן פרה-היסטורי שחזר לחיים (צילום: WWF-Canon) 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קופיף הרים ננסי. שלוש תצפיות בלבד משנת 1921
צילום: Sharon Gursky-Doyen
עגלשון שחור-גחון. נלכד לאחרונה בשנות ה-50 והתגלה מחדש השבוע בשמורת החולה
צילום: אביהו שפירא
קרפדת קשת בבורניאו. חזרה לחיים אחרי 87 שנה
צילום: Indraneil Das
לוריס איטי וזעיר בסרי לנקה. נמצא לראשונה ב-1937 והתגלה שוב ב-2010
צילום: ZSL
צילום: Agus Prijono
עורב בנגאי במלזיה
צילום: Agus Prijono
מומלצים