פישמן על מחירי הדירות: מה אכפת לי? לא בונה
היזם אליעזר פישמן, העוסק גם בנדל"ן, אמר בכנס בתל אביב: "מצפים מאיתנו לבנות בלי להרוויח, ואין לנו סיבה לעשות את זה. המחירים לא יחזרו לרמה של 2007". ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, העריך: מחירי הנדל"ן יירדו ב-25%
הציבור הישראלי נסער ממחירי הדירות אבל מסתבר כי יש כאלה שמתרגשים מהם הרבה פחות. כך לדוגמא עולה מדברים שאמר היום היזם אליעזר פישמן, העוסק בין השאר בנדל"ן, בכנס כלכלי בתל אביב.
- אדריכלות של מחאה: פתרונות הדיור של העתיד עולם במשבר: גם בועת הנדל"ן בסין מתפוצצת
- הפתרון למשבר הנדל"ן בניו יורק: חוות ירק ושווקים
לדברי פישמן, שהשתתף בפאנל שעסק במחירי הדירות ובשאלה האם ועד כמה הם צפויים לרדת בחודשים הקרובים, אמר: "אני חושב שתהיה ירידת מחירים אבל היא תהיה קלה ותיעצר מהר. אני יודע שאני צודק כי אני גם צפיתי שהמחירים יירדו ואנשים לא הבינו על מה אני מדבר. לא תהיה ירידה רצינית ואחר כך המחירים גם יחזרו לעלות כשהקבלנים והיזמים פשוט לא יבנו.
"אתם (הממשלה והתקשורת-ת.ג) מצפים מאיתנו לבנות ולמכור בלי להרוויח ואין לנו סיבה לעשות את זה. למה שמישהו יעבוד בלי להרוויח? מדברים עכשיו על לחזור למחירי 2007. זה ממש לא יקרה, רק פיתוח הקרקע ומחיר הקרקע לא מכסים את המכירה במחירים כאלה. אצלי המחירים בכלל לא יורדים כי יש לי כסף אז אני פשוט לא בונה ולא מוכר. אני בונה שתי דירות בחודש בפרוייקט, מה אכפת לי? אלה שיש להם כסף אולי יורידו מחירים אבל תסמכו על היזמים והקבלנים שאין הרבה כאלה".
פישמן הביע מורת רוח על כך שרשויות מקומיות לא מאפשרות לבנות דירות קטנות יותר, שהיו יכולות להוות פתרון לזוגות צעירים.
ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, יוג'ין קנדל, שהשתתף באותו פאנל, העיר בתגובה לדבריו של פישמן: "נאמרים כאן דברים מוזרים. הרי ב-2003, 2005 ו-2007 המחירים היו הרבה יותר נמוכים ויזמים כן קנו קרקעות וכן בנו ושיווקו בתים, אז מה השתנה? אנחנו לא מכריחים אף אחד לבנות אבל נראה לי שאם המצב היה כל כך גרוע, לא היו מוכרים דירות לפני עשר וחמש שנים". קנדל העריך, כי מחירי הדירות יירדו ב-25%.
לשאלה מה דעתו על כוונת הממשלה לעודד יזמים לבנות דירות להשכרה, אמר פישמן: "אני לא בונה להשכרה, אמא שלי לימדה אותי ששכירות זה נושא רגיש, זה 'קישקע-געלט' (כסף לאוכל, ת.ג), אני לא רוצה שיפגינו לי ליד הבית".
גם נתן חץ, בעל השליטה בחברת הנדל"ן אלוני חץ, אמר: "אנחנו לא נכנסים לדיור להשכרה ואני מעריך שחברות גדולות אחרות גם לא ייכנסו לתחום הזה, אבל יתכן שיזמים קטנים יותר כן יתעניינו בהשכרת פרוייקטים של כמה עשרות מבנים פה וכמה עשרות מבנים שם".
אטיאס: ירידת המחירים תחריף, המוכרים יתפשרו
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר בכנס כי ""שוק הדיור נמצא במגמת התהפכות, מעליית מחירים חדה לירידה קלה, בזכות העבודה המסורה של אנשים במשרד השיכון". לדבריו, "זה לקח זמן ואני לא ברחתי מאחריות. הצפת השוק בקרקעות נתקלה בבעיות של ריבית כמעט אפסית ומחסור שהיה בקרקעות ובהתחלות בנייה שנמשך שנים לפני שנכנסתי לתפקידי, אבל הנה, השנה היה גידול דרמטי בהתחלות הבנייה וכיום יש 77 אלף יחידות דיור בבנייה, יותר מבכל העשור האחרון. לראשונה מזה שנים רבות יש יותר התחלות בנייה מביקוש לדירות. יש ירידה חדה בביקוש".
אטיאס הוסיף: "מחירי הדירות עדיין גבוהים מדי ואני לא חושש שפתאום תהיה התרסקות של מחירי הדירות, כי הביקושים ימשיכו להיות גבוהים. וככל שיעבור הזמן אתם תראו שהמגמה היא חריפה יותר ממה שמראה כיום הסטטיסטיקה, כי המוכרים מוכנים כיום להתפשר הרבה מעבר למחיר שקבעו בהתחלה.
"היזמים משלמים כיום פחות ופחות על המכרזים שאנחנו מוציאים. אם לפני שנה היזמים שילמו 900 אלף שקל על קרקע ליחידת דיור בשוהם, עוד לפני הפיתוח, ואילו כיום הם משלמים 510 אלף שקל ליח"ד, מחירים כמו ששילמו ב-2007".
נציג ה-OECD: סיכוי גדול ששוק הנדל"ן לא יתרסק
פיליפ המינגס, ראש הדסק הישראלי בחטיבה הכלכלית של ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, אמר בדיון: "השאלה היא אם שוק הדיור הישראלי ינחת נחיתה רכה או שיתרסק, ואם נתיתתו תגרום לזעזוע בשווקים הפיננסיים. יש סיכוי גדול שהנחיתה בישראל תהיה רכה. בישראל מדיניות המשכנתאות היא הרבה יותר שמרנית מאשר במדינות האנגלו-סקסיות שבהן הנדל"ן התרסק והחשש פחות גדול מאי תשלום המוני של משכנתאות.
"שוק הדיור הישראלי התנהג מאוד אחרת משווקים אחרים במערב: היה רגוע בתקופה שבה הוא השתולל במערב ולהיפך. העליות האחרונות היו כואבות לדיירים, אבל השוק בישראל נמצא כיום רק 20% מעל הרמה שבה היה אמור להגיע לפי קצב העליה הממוצע שלו עד הזינוק של השנתיים האחרונות ורק 20% מעל שוק הדיור להשכרה, בניגוד לרמות הרבה יותר גבוהות שבהן הוא היה במדינות מערביות לפני הקריסה".
פיליפ התייחס לשאלת הסיוע בדיור, ואמר: "הבעיה בישראל היא שהמדיניות של למי לסייע איננה ברורה. לא ברור אם המדינה אמורה לסייע לכולם בצורה שווה או להעניק עדיפות למהגרים יהודים (עולים חדשים, ת.ג) וליוצאי צבא, או דווקא למגזר החרדי. אנחנו ממליצים שמדיניות הסיוע הציבורי בדיור תהיה יותר עקבית וברורה".
אטיאס: חלק מהשכירות תהיה מפוקחת
אטיאס התייחס לתוכניות הממשלה לדיור בר השגה, שנולדו ביוזמתו מאז מחאת האוהלים (אף שלא נקט במושג הזה). לדברי אטיאס: "דבר חשוב נוסף שאנחנו עובדים עליו זה פיתוח דירות להשכרה. בישראל אין שוק השכרה משוכלל כמו באירופה, קנדה וחלק מארה"ב, ואנחנו לא מנסים לחנך את הציבור לשנות את עצמם, אלא ליצור מצב שיהיה משתלם ליזמים לבנות להשכרה ושלחלק מהציבור יתאים לגור בשכירות, שזה יהיה טוב לכולם.
"חלק מהשכירות תהיה מפוקחת וללא אפשרות לפנות דיירים, לא בשכונות עוני נפרדות אלא כחלק מהפרוייקטים הקיימים. עד עכשיו משרד האוצר הכשיל את היוזמות הללו כי הממשלה מרוויחה פחות ממכירת דירות".
אטיאס מתח ביקורת על המלצות ועדת טרכטנברג, באומרו: "דיירי הדיור הציבורי נשכחו מדו"ח טרכטנברג. הצענו הצעה שהמדינה תהיה מחוייבת להשאיר בבעלותה 5% מכל מכרז ולהפוך אותו לדיור ציבורי, כדי להפסיק את חיסול הדיור הציבורי. יש 2,200 אנשים שממתינים לדיור ציבורי, שמשרד השיכון רוצה לתת להם דירות ואין לו דירות. האוצר מתנגד אבל אנחנו נלך על הצעת החוק הזאת".
למרות הצהרותיו החברתיות של אטיאס בעד דיור ציבורי, דבריו שוסעו שוב ושוב על ידי פעילי מחאת הדיור, שצעקו נגדו "אתה אשם בזה שאין דיור ציבורי", "אתה הצבעת נגד פיקוח על השכירות" ו"בכלל לא אכפת לך". הפעילים הוצאו מהאולם בידי המאבטחים, ואחד מהם גם פונה בידי המשטרה.