גן עדן מתחת לאדמה: המערות הכי מיוחדות בעולם
לטייל בין "יערות" של נטיפים וזקיפים, להצטנן בתוך קרחון תת-קרקעי, לעשות רפטינג לאור תולעים זוהרות או לצלול בתוך חור כחול בים - הצצה מעלפת לכמה מהמערות הכי מרהיבות בתבל
מערות הן תמיד דבר מסקרן, מיסתורי ומיוחד. הטבע שמפסל אותן, עושה זאת כל פעם בצורה שונה. כך, למשל, נוצרות לנו מערות מתחת לאדמה, בתוך המים, כאלו שניתן לעשות בתוכן רפטינג או כאלו שהן בתוך קרחון תת-קרקעי.
הנה כמה מן המערות המיוחדות ביותר בעולם, שאסור לכם לפספס בביקור הבא שלכם בחו"ל.
מערות שקוצ'יאן (Škocjanske jame), סלובניה
מדובר במערכת מערות מרשימות ביותר הנמצאות בדרום מערב סלובניה, בחבל קארסט (מקורה של תופעת הקארסט הידועה בסלעי הגיר בחבל זה). המערות הוכרזו בשנת 1986 כאתר מורשת עולמית על ידי ארגון אונסק"ו.
המערות נוצרו באבן גיר ובתוכן ניתן למצוא בולענים שהתמוטטו, אגמים תת קרקעיים, מפלים וגולת הכותרת היא נהר הרקה (Reka), הזורם בזרימה חזקה אל תוך המערות, ומגיח מהאדמה ליד טריאסטה בשם טימאבו (Timavo).
העומק המירבי של המערות מגיע עד לכ-230 מטרים מתחת לפני הקרקע, אורכן הכולל הוא יותר מ-5 ק"מ והטמפרטורה בה 12 מעלות. רק קטע קצר מהמערות הוא מסלול תיירותי, שבו כמה אולמות מרשימים בגודלם ובגובהם, בחלקם "יערות" של נטיפים וזקיפים, והאולם המרשים ביותר שגובהו כ-100 מטר. במקום קיים גם גשר בגובה של 45 מטר העובר מעל נהר רקה.
סוף המסלול כרוך בעלייה של 300 מדרגות, שלאחריהן קרונית שמעלה את המבקרים 90 מטרים אל מרכז המבקרים של הפארק.
אגמים תת-קרקעיים ומפלים. מערת שקוצ'יאן (צילום: אמיר גור)
מערת הקרח סקרישוארה (Scarisoara), רומניה
מערת סקרישוארה (Scarisoara) נמצאת בלב רכס האפוסני (Apuseni), במערב טרנסילבניה שברומניה. זוהי מערת קרח מרהיבה, הנחשבת לגדולה ביותר ברומניה והשנייה בגודלה בעולם, היא בת למעלה מ-3,000 שנה, בתוכה קרחון תת-קרקעי ענק המשתרע על פני שטח של 5500 מ"ר ובעובי של מעל 30 מטר, כאשר אורכה הכולל של המערה הוא 750 מטר.
עוד על מערות בערוץ התיירות:
- טיול קרקע-קרקע: ביקור במערות בית גוברין
- עמוק באדמה: תגליות במערות הקרסטיות בנגב
- מפלט לימות הקיץ: 10 מערות מומלצות בישראל
- להתעלף עליהם: מערות עטלפים שניתן לבקר בהן
הקרחון בתוך המערה נוצר לאחר שתקרת המערה התמוטטה לתוכה ובמשך אלפי שנים חדר לתוכה שלג ואוויר קר, וכך התפתח הקרחון. במערה קר בכל עונות השנה והטמפרטורה המקסימלית בקיץ היא של כ-3 מעלות צלסיוס מעל האפס.
במערה מספר אולמות, כאשר המרהיב ביותר הוא האולם הגדול המכונה אולם "הכנסייה", מכיוון שיש בו מעל 100 זקיפי קרח הנראים כצריחים.
השנייה בגודלה בעולם. מערת הקרח ברומניה (צילום: דמיאן יפה)
מערות וואיטומו (waitomo) ניו זילנד
במרכז האי הצפוני של ניו זילנד במרחק של שעתיים וחצי נסיעה מהעיר טאופו או רוטורואה, נמצאות מערות וואיטומו (waitomo). וואיטומו הוא שם מאורי המורכב משתי מילים: וואי (מים) וטומו (כניסה או חור באדמה).
תאורה זו מופקת הודות לתולעים זוהרות בשם Arachnocampa luminosa ההופכות לזבובים הייחודיים לניו זילנד ואוסטרליה. יצורים קטנים אלו מייצרים חוטים דביקים ודקים ללכידת טרפם. החוטים משתלשלים מתקרת המערה ויוצרים מלכודת דביקה אליה נמשכים יתושים וזבובים במעופם לעבר האורות הירוקים והכחולים, המופקים על ידי הזחלים עצמם.
האור מופק הודות לתולעים זוהרות. מערות וואיטמו (צילום: ארנון רומן)
מערת לוע השטן (devils throat ), בולגריה
בדרום הרי הרודופי שבבולגריה, בין הכפרים טריגרד ויגודינה, מצויה מערכת קניוני שיש אדירה ובמרכזה מערה קרסטית מרהיבה הקרוייה "מערת לוע השטן" (devils throat).
- יצאתי לפסק זמן בין יקומים מקבילים בשלכת של טנסי
- 589 דולר לכריסמס בפראג: בדקנו אילו חבילות נופש לחג המולד נותרו על המדף
- "ישבנו בהוסטל בקולומביה ופתאום מישהו צעק !Free Palestine" – מדריך למטיילים במלחמה
- זאת המדינה האהובה עליי באירופה הקלאסית - והיא לא מפסיקה להפתיע
- אגמים, טרקים ואוכל טעים וזול: ביקרנו במדינה מפתיעה באירופה
את המערה גילה תושב מקומי בשם קוטסה, המתגורר בכפר טריגרד הסמוך. קוסטסה הפך לחובב מערות מושבע וחוקר מערות מקומי שמכיר כל ניקבה ומערה באזור. וברבות השנים הוא הפך את המערה לאתר תיירותי.
ייחודה של המערה הוא גודלה האדיר, הנהר שזורם בתוכה ומפל מים שצונח מגובה 70 מטר לתחתית המערה. הכניסה למערה נעשית מתוך ניקבה שנחצבה לאורך של 80 מטרים, שבסופה יורדות מדרגות אל תחתית המערה ואל הנהר הזורם בתחתיתה ונעלם במעמקי האדמה. הנהר פורץ שוב על פני הקרקע במורד הקניון.
ההליכה לאורך מסלול מסומן במגמת ירידה ,כאשר היציאה מהמערה מטפסת לאורך 322 מדרגות בקירוב היוצאות אל נקודת הנפילה של המפל לתוך המערה, כשברקע תצורות סלע יפיפיות אותם יצרו המים. בסוף המסלול יורדים לאורך הכביש עד לחניה שבשער הכניסה.
הטיול במערה מלווה במדריך מקומי (שרק מוביל ומלווה), והכנסת האורחים של קוטסה מורגשת במיוחד כשמדובר במטיילים ישראלים, שכן בפיו שגורות מספר מילים שבהן הוא גאה, ואותן למד מחוקרי מערות ישראלים ששהו במקום לצורך מחקר.
נתגלתה ע"י חובב מערות. מערת לוע השטן (צילום: דודו אדרי)
מערת הסנוניות (swallow cave), סין
מערת הסנונית נמצאת במחוז יונאן על-יד עיירה שנקראת ג'ינשואי (jinshui). כ-4-3 שעות מקונמינג, בירת המחוז. זו מערה פראית, עם זקיפים, נטיפים ונהר זורם בתוכה.
עוד בערוץ התיירות:
- בדיקת מושב: כדאי לשלם יותר על מקום לרגליים?
- הצבע של הטבע: סיירת מסמני השבילים בישראל
- סקר: איך הישראלים בוחרים את החופשות שלהם?
בין גומחות ובליטות הנטיפים שבכניסה למערה מקננות מאות אלפי סנוניות. בעבר היה בסין פסטיבל, שהתקיים פעם בשנה, ובו אספו קיני סנוניות הנחשבות למעדן בסין, ועד היום מוכרים קנים מאודים במסעדות יוקרתיות ברחבי סין.
כיום, יש איסור מוחלט על איסוף הקינים, ובמקום זאת מדי שעה מתקיים "מופע" של טיפוס חופשי על צוקי המערה לגובה של 50 מטר, המשחזר את המסורת משנים עברו, בהן היו אוספים את הקינים למאכל. הכניסה למערה יכולה להיות ברגל והיציאה בשיט, או להיפך.
בין הנטיפים מקננות אלפי ציפורים. מערת הסנוניות (תמר גולדברג)
מערת "החור הכחול" (Blue Hall), מלטה
החור הכחול של האי גוזו הוא אולי אתר הצלילה המפורסם ביותר בין שלושת איי מלטה. מדובר בצלילה מרתקת באחד האזורים המיוחדים בארכיפלג. הכניסה למים מתבצעת דרך החור הכחול עצמו - בריכה סגורה ומוגנת שבה נוח וכיף להתארגן לצלילה.
תחילת הצלילה היא לבור גדול ומואר, שבצדו האחד מערה חשוכה ומרתקת בפני עצמה, ובצדו השני חלון רחב אל הים הפתוח, דרכו תצאו לכיוון השונית החיצונית ובכיוון כללי אל ה"חלון התכלת" - תצורת סלע מרתקת ומיוחדת שנראית היטב גם מעל המים.
למרגלות חלון התכלת מורגש הזרם היטב, ואפשר לשבת שם על מדף סלע בעומק של 20 מ' ולצפות בדגים טורפים זריזים בזמן שהם "יורים" את עצמם לתוך להקות דגים צפופות, בניסיון ללכוד את טרפם.
בריכה סגורה ומוגנת לצלילה. מערת "החור הכחול" (צילום: אמיר גור)
מערת הכנסייה בלליבלה, אתיופיה
במרחק 45 ק"מ מלליבלה שבצפון-מרכז אתיופיה, בדרך פתלתלה שמרגישה כמו 90 ק"מ ונמשכת שעה וחצי נסיעה מהעיר, ניצבת לה כנסייה שמקדימה את העיר לליבלה ב-80 שנה.
שם, בניגוד לליבליה,
נבנתה המערה ולא נחצבה בתוך מערה בזלתית מדהימה. קורות עץ זית על אבנים בסגנון הייחודי כנראה רק למקום. העיטורים בפנים לא פחות מרשימים, והם כוללים עיטורים מקשת רחבה של העולם הנוצרי וגילופים יוצאי דופן בחלונות, וכמובן, מגן דוד המאפיין של הנצרות האתיופים לאורך תקופות ארוכות.
הרבה מיתוסים קשורים בכנסייה הזו, כמו לדוגמא, שמתחת לאדמתה קבורים 10,000 צלבנים, או שאנשים מכל העולם הנוצרי הגיעו להיקבר לידה.
הביקור בכנסייה הוא חוויה בלתי נשכחת, אפוף מסתורין ונותן הרגשה של כמה מאות שנים קודם לזמננו. בכפר שבו נמצאת המערה תוכלו לפגוש אתיופים מקומיים וחמי לב שישמחו לכבד אתכם בלחם המקומי והטעים שלהם.
נבנתה מעץ זית על אבנים. מערת הכנסייה בלליבליה (צילום: דניאל וקנין)
צלילת מערות בג'ונגלים של מקסיקו
המבוכים התת-ימיים בחצי האי יוקטן שבמקסיקו, נחשבים לצלילות המערות
הטובות ביותר בעולם.
הכניסה למערות מתחילה לרוב ב"סנוטה" - בריכת מים צלולים שמאפשרת לטעום מהחוויה ללא הכשרה ממשית לצלילת מערות, אבל מי שעובר קורס צלילת מערות יכול ליהנות מאחד המראות היפים והמיוחדים בכדור הארץ - זקיפים ונטיפים במים שקופים כבדולח, מערות מסועפות וצלילה מתקדמת ברמה גבוהה, וחוויית צלילה הרפתקנית יחידה מסוגה.
חלק גדול מה"סנוטות" (פתחי המערות) נמצאים בלבו של הג'ונגל, וההגעה אליהן מתבצעת במסע ג'יפים מפרך בתוך צמחייה סבוכה. בתוך המערות שורר חושך קודר, אבל כשמדליקים פנסים נגלים נופים תת-ימיים מרהיבים שמעטים ראו.
צלילה במערות הטובות בעולם. מערת ג'ונגל במקסיקו (צילום: עופר כתר)
הכותב מנכ"ל "החברה הגיאוגרפית-ברק אפיק"