המרחב הביוספרי: "הסנטרל פארק של ישראל"
ב-2011 הכריז אונסק"ו על רמת מנשה כמרחב ביוספרי, שבו האדם והטבע חיים ביחד, וגם לחוד. פסטיבל 'בדרך הטבע' מזמין אתכם לבוא ולהכיר את הריאה הירוקה של ישראל
תגידו מזל טוב: לישראל יש מרחב ביוספרי נוסף! "נוסף?" בטח תרימו גבה, "לא ידענו שיש לנו אפילו אחד...".
אבל כן, בישראל שני מרכזים ביוספרים (מיד נגדיר מה זה אומר בדיוק), כשהראשון הוא בכרמל והשני, החדש יותר, הוא אזור רמת מנשה, או כפי שהוא מכונה על ידי תושבי האזור: "הסנטרל פארק של ישראל".
עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:
- בית ספר שדה אילת: לשחק "ארץ-עיר" עם הטבע
- טיול בחוף אכזיב: מערות ימיות, מפרצים וצבי ים
- לינה מדברית: 10 אתרי קמפינג לצד מסלול בדרום
אז לכבוד התואר החדש, נערכו במ.א. מגידו לפסטיבל תיירות חדש - "בדרך הטבע" - שיתקיים החל מסוף השבוע של ה-23 בפברואר ולמשך שלושת סופי השבוע שבאים אחריו, ויחגגו את החיבור של האדם לטבע באזור.
אבל מה זה בדיוק מרחב ביוספרי?
מרחב ביוספרי הוא דרך חיים שבה חי האדם בשילוב הטבע והמערכת האקולוגית על-פי שלושה עקרונות:
1. אִיזור (Zonning) - חלוקת השטח ל-3 אזורים: אזורי גלעין - שימור אקולוגי מקסימאלי, אזורי מעבר - בעלי ממשק אדם מקסימאלי (מגורים, תעשייה) ואזורי חיץ - הנמצאים בתווך ביניהם וגנים על אזורי הגלעין.
2. שיתוף בעלי עניין - שקיפות ושיתוף לאורך כל תהליך קבלת ההחלטות באזור.
3. ניטור ומעקב - מדידת רמת "שירותי המערכת האקולוגית" בזמן אמת, ככלי לקבלת החלטות.
הפרויקט הביוספרי בעולם הוא פרי יציר של אונסק"ו שהגה את "תוכנית האדם והביוספרה" (MAB), ומטרתה ליצור שילוב בין חיי האדם הנוחים שכולנו אוהבים, לבין הטבע והמגוון הביולוגי שלפעמים סובל מאוד בכדי שלנו יהיה יותר נוח.
בעולם יש 610 מרחבים ביוספרים ב-117 מדינות. אפילו ללבנון יש שלושה אזורים כאלה, ולירדן שניים, אז כנראה שטוב שגם לנו יהיה.
לא רק אזור מעבר בדרך לצפון
אז, כאמור, בארץ יש לנו שני מרחבים כאלו: הכרמל (1996) וב-2011 נוסף לנו אזור רמת מנשה. במועצה אזורית מגידו, שבתחומה נמצא המרחב, שמחים על ההכרזה כמו ילד שקיבל לידיו צעצוע שתמיד רצה.
עבור תושבי המועצה, שכוללת 9 קיבוצים, שלושה מושבים ומושבה אחת, זוהי האפשרות למתג סוף-סוף את האזור היפה שלהם, ולצקת לתוכו תוכן ייחודי בפסטיבל שיגרום לישראלים לעצור ולטייל, ולא להתייחס אליו רק כאזור מעבר בדרך צפונה.
הפסטיבל יציע למטיילים להכיר את אחד מ-68 העסקים הזעירים והתיירותיים, או תומכי התיירות שבאזור. כך, למשל, יריד אמנים במושבה יקנעם שבו יציגו עשרות אמנים בבתים פתוחים את יצירותיהם ואפילו סדנאות שף, כמו ב"מורגן בי"ס לבישול" - שם יקיים הזוג מאיה ושי מורגן, שלמדו לבשל בבית ספר מקצועי בצרפת, סדנא קולינרית שתשדרג את המטבח שלכם.
- "מורגן" בי"ס לבישול. מחיר סדנא 90 שקל, טלפון: 04-9937101, בתיאום מראש.
רמת השניים והברושיים
אם כבר במושבה, תוכלו להתחבר למרחב הביוספרי שלכם בטיול לאורך נחל השופט. הנחל, שנקרא על שם השופט האמריקני-יהודי יוליאן מק, מלא במים בימים אלו וזורם באזור רמת מנשה עד שנשפך לקישון.
הנחל שזורם בינות לשטח חקלאי מוריק ביותר, כבר מוכר לעמישראל שמציף אותו בהמוניו בסופי שבוע, ועל כן תוכלו גם לחפש מסלול טיול אחר באזור שבו עובר גם שביל ישראל.
למשל, נסו לפקוד את "רמת השניים", חלק מעמק השלום שלא רחוק מהנחל וקרוי על שם שני שומרים, יואש זולר ויצחק קליצ'בסקי, שקיפחו חייהם במאורעות 1936. האזור שופע כלניות בימים אלה, ושני ברושים שנטעו לזכר ה"שניים" ניצבים כשני נרי זכרון בקרבת הנחל העובר במקום.
עין השופט: לבלות יום שלם
ומשופט אחד לשופט אחר. בעין השופט, קיבוץ שיתופי שהוקם במסגרת "חומה ומגדל" ב-1937 וקרוי על שם השופט האמריקני לואי ברנדייס, אפשר לבלות יום שלם, לפנים משורת הדין.
החל בסיור וטעימות במגבנת עין השופט, שבה עושים גבינות חצי קשות וקשות מחלב בקר שמקורו בפרות מהאזור, דרך ביקור ב"סטודיונת" בו יוצרת ומאיירת יונת קציר כבר 17 שנה ספרי ילדים, קופסאות, פנקסים מנדלות ועוד, וכלה בקפיצה ל"גלגמאני" - גלגלי תפילה המיוצרים על ידי איילת ומיכה שטראוס, זוג שחי אורח חיים טיבטי ובאוהל מונגולי בקיבוץ.
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
גלגלי התפילה מכילים מיקרופילם עם מנטרה טיבטית הכתובה כ-50 אלף פעם ונפוצה לכל העולם, אולם יש גם כאלו עם מנטרה יותר יהודית של "שמע ישראל". מחיר של גלגל תפילה כזה עשוי להגיע עד לאלף שקל, תלוי בגודל ובאיכות כמובן.
אבל ה-אטרקציה של עין השופט היא, כמובן, הסליק הסודי שנחשף רק לפני כשלוש שנים, לאחר שאחרון שותפי הסוד נשאר אחרון בחיים, והחליט לגלות לכמה מחברי הקיבוץ כי האגדה על סליק תת-קרקעי בקיבוץ - אכן נכונה.
בסליק, שנחפר ב-1945 על ידי 8 חברים והוסתר מהבריטים, נמצאו כמאה רובי סטן, ברן, טומי-גאן, רימונים וכדי חלב שבהם אוחסנו והוא נמצא בתוך רצפת חדר הכושר של הקיבוץ.
- הסליק בעין השופט. בתיאום מראש. מחיר: 25 שקלים לאדם, טלפון: 050-7266534.
- גלגמאני. ייצור גלגלי תפילה. טלפון: 050-6557941, 052-3750164.
- מגבנת עין השופט. טלפון: 04-9035622.
התצפית הכי יפה על האזור
ובאותה אווירה של הימים ההם, ימי ההגנה על המולדת שבדרך, כדאי לקפוץ לאחת התצפיות היפות שמציע פארק רמת מנשה.
לא רחוק מעין השופט, על כביש 6953 כמה ק"מ אחרי ג'וערה, שהיתה מרכז הדרכה למפקדי ה"הגנה" וכיום זהו בסיס גדנ"ע ומוזיאון לארגון, נמצאת אנדרטת הקיבוצים.
האנדרטה מוקדשת ל-3008 חללי מלחמות וקרבות ישראל שנהרגו לפני ואחרי קום המדינה, כבר מן הפרעות של תחילת המאה ה-20 וכלה בחיילי מלחמת לבנון השנייה שמצאו מותם למען המולדת.
האנדרטה הוקמה ב-2007, אבל רק בשנה האחרונה נוספו לה שמות הנופלים המסודרים על לוח לפי הא"ב ולפי שנת נפילתם והקרב שבו נפלו. כאן תקבלו את התצפית הטובה ביותר על עמק יזרעאל, הרכמל, הרי נצרת, הר תבור, גבעת המורה. פשוט אסור להחמיץ.
הנדיב הלא ידוע
שכית חמדה היסטורית אחרת, שרק לאחרונה הפכה לאתר ראוי לביקור בפני עצמו, היא מצפור אוכברג שקרוי על שם יצחק אוכברג.
מדובר באדם שנמנה עם תורמי קק"ל הגדולים בהיסטוריה, שבכספו נגאלו קרקעות רמת מנשה. אך פועלו החשוב יותר, היה הצלת 177 ילדים יתומים מאירופה של אחרי מלחמת העולם הראשונה, והעברתם לדרום אפריקה לבית מחסה שדאג לכל מחסורם.
התצפית שנחנכה רק אשתקד, מכילה את שמות היתומים ולמרגלותיה עובר מסלול אופניים משפחתי בן 5 ק"מ הנמתח לאורך שדות החיטה הירוקים והמרחבים הנשקפים תוך כדי הדיווש.
- מצפור אוכברג. על כביש 6954, בין רמת השופט לעין השופט.
לפרטים נוספים על פסטיבל "בדרך הטבע "
מפת הישובים מ.א. מגידו שישתתפו בפסטיבל
מפה טופוגרפית של המרחב הביוספרי