שתף קטע נבחר

האמנון הוזל; המכס על טונה יירד. יגולגל לצרכן?

ארגון מגדלי הדגים הודיע כי הוא מוזיל את דגי האמנון הטריים שהוא מוכר למשווקים ולקמעונאים ב-21% בהשוואה לראש השנה אשתקד. בארגון ממליצים לצרכנים לקנות אמנון במקסימום 24-22 ש' לק"ג. במקביל, שר האוצר הודיע כי בנובמבר ירד המכס על טונה בהדרגה ובינתיים: מחירי הטונה בעולם בירידה

האמנון הוזל לקראת ראש השנה, והמכס על טונה ירד בהדרגה עד 2016 אך לא ברור אם הצרכן יזכה לחוש זאת בארנק. ארגון מגדלי הדגים הודיע כי חבריו מורידים בימים לה ב-21% את מחיר דגי האמנון, שנתח השוק שלהם מהווה כ-44% משוק הדגים הטריים בארץ. הסיבות להוזלה לפי הארגון: עליה של 10% בפריון הדגים, שנובעת משיפורים טכנולוגים ומתנאי מזג אוויר נוחים בחורף .

 

 

נתח השוק של דגי האמנון מהווה כ-45% משוק דגי הבריכות הטריים - 8,000 טון מתוך 19,000 טון בשנה. לפי נתוני המגדלים, המחיר שהם יקבלו השנה עבור דגי האמנון הטריים יעמוד על 10.4 שקל בממוצע לק"ג לעומת 13.1 שקל לק"ג אשתקד. דג אמנון קטן (400-300 גרם) שהמגדלים מכרו בראש השנה תשע"ג ב-10.4 שקלים יימכר מעתה ב-7.5 שקלים. ודג ג'מבו (950-800 גרם) גרם שנמכר בשנה שעברה ב-15.6 שקל יימכר לקראת ראש השנה הקרוב ב-11.6 שקל.

 

הדגים עוברים 6-4 ידיים לפני שהם מגיעים לצרכן

לדברי מזכיר הארגון יוסי יעיש, "היתה לנו שנה טובה, אז נוזיל ב-21% את דג האמנון שמהווה 44% מסל הייצור שלנו", כך אמר ל-ynet. "היתה לנו עלייה בפיריון בשל תנאי מזג אוויר נוחים בחורף ושיפורים טכנולוגיים בתחילת האביב וזה איפשר לנו להוריד את המחירים".

 

מה זה אומר לצרכן, הרי יש עוד ידיים בשרשרת עד שהדג מתומחר לצרכן?

 

"אנחנו חולייה אחת בשרשרת ואנחנו לא יכולים לשלוט על המחירים שיהיו בסוף התהליך. יש פה גורמי שיווק סיטונאים וקמעונאים ואנחנו לא יודעים אם הם ינהגו כמונו. אנחנו רק יכולים לומר שהיינו הטריגר שעשה את המהלך שבסופו של דבר אנחנו מקווים שישתלשל לכיסו של הצרכן".

 

כמה ידיים הדגים עוברים עד שהם מגיעים לצרכנים?

 

"אנחנו מוציאים חלק מהדגים למובילים, שמובילים את הסחורה לבתי אריזה ומשם הם עוברים לסיטונאים לחנויות מתמחות. אלה מעבירים אותם לקמעונאים ולחנויות הקצה. זה יכול לעבור בין 4 ל-6 ידיים. יש לפעמים שרשרת קצרה יותר – מבתי האריזה בהפצה ישירה דרך המערכות הלוגיסטיות לרשתות השיווק. ושם ההוזלה כן יכולה להיות משמעותית".

 

בכמה מומלץ לקנות אמנון, קרפיון ובורי לחג?

המגדלים בארץ מגדלים כ-10 סוגי דגים בבריכות. 85% מהדגים הם קרפיון, בורי ואמנון. הדגים האחרים הם פורל, מוסר לברק, אמור, תסיף, דניס ובס. "קרפיון ובורי שמרו על הערך הריאלי שלהם, מפני שהתפוקות שלהם זהות לשנה הקודמת", מסביר יעיש. "גם בשאר הדגים לא אמורה להיות עליית מחיר. אני מקווה שלפחות באמנונים, בקיזוז האינפלציה, נראה הורדת מחירים לצרכן".

 

כרגע אמנון טרי נמכר לצרכן ב-25-35 שקל לק"ג. בכמה אתה ממליץ לצרכנים לקנות אמנון, קרפיון ובורי בחג?

 

"בגדול, עד לפני חודש, המחירים של הקרפיונים נעו סביב 24 שקל לק"ג לצרכן. האמנון, בגלל השונות בגדלים, עלה 28-24 שקל לק"ג והבורי 38-33 שקל לק"ג. אני ממליץ לצרכן לקנות כרגע אמנון ב-24-22 שקל לק"ג. כמובן שאם לקמעונאי יש עוד הוצאות, הוא יכול לתמחר את המוצר גבוה יותר, אבל המחיר צריך לרדת מ-28 שקל ל-24-22 שקל לק"ג".

 

ברשתות ובחנויות מתמחות יש גם מבצעים שלפעמים מביאים למחיר נמוך יותר.

 

"לא תמיד אלה מבצעים שמונעים מדברים ריאליים. לפעמים הם נובעים כתוצאה מבעיות מדף. אם דגים צריכים להימכר ב-5 ימי מדף והקמעונאי נמצא ביום הרביעי, אז יתכן שהוא עושה מבצע כדי להיפטר מהסחורה. צריך לשים לב".

 

מה לגבי פילה אמנון מתובל קפוא שנמכר ברשתות בכ-39 שקל לק"ג?

 

"הוא לא גדל בארץ אלא מגיע מסין. עד לפני כמה חודשים הוא היה פטור ממכס, כרגע נחסמה האפשרות הזאת בוועדת הכספים של הכנסת ודינו כדין פילה רגיל שמגיע מסין. הוא יותר יקר כי מדובר בפילה. מאמנון אפשר להוציא 50% פילה, בדגים מסוימים 35%. לכן פילה טרי למשל, עולה לפעמים פי 2 או 3 לק"ג מדג שלם".

 

המכס על טונה ירד - לא בטוח שזה ישפיע על המחיר לצרכן 

במקביל, שר האוצר יאיר לפיד, חתם בסוף השבוע על צו המפחית את שיעורי המכס החלים בייבוא שימורי טונה, בהתאם להמלצות הצוות לבחינת רמת התחרותיות והמחירים בתחום מוצרי המזון והצריכה.

 

ממשרד האוצר נמסר כי "שר האוצר החליט להפחית את שיעורי המכס במהלך הדרגתי, על פני השנים 2013 עד 2016, כך שבסוף התהליך יעמוד שיעור המכס על 12% בלבד. כיום שיעור המכס עומד על 12% + 3.51 שקל לק"ג. המהלך ההדרגתי נועד לאפשר לענף המקומי להסתגל לשינוי. הפחתת המכס תיכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2013".

 

הצעד הזה נועד להשיב את ייבוא טונה בקופסאות שימורים לארץ, משום שכרגע מייבאים לארץ טונה שנארזת במפעלים בישראל. לטענת עובדי המפעלים - הדבר יגרע מפרנסתם. האם מהלך הורדת המכס יוריד מחירים לצרכן? אין לכך כל ערובה. הפחתת המכס אמורה להביא לתחרות אך תסייע בראש ובראשונה ליבואנים. האם הם יגלגלו את הורדת המכס לצרכנים בשל התגברות התחרות אם תהיה התגברות כזאת? כרגע אין תשובה על כך.

 

מחיר הטונה בעולם - בירידה

בימים אלה, המחיר השכיח של קופסת טונה בישראל עומד על כ-7-6 שקלים. זה מחיר גבוה משום שמחיר הדג בעולם עלה מאוד במהלך 2013 והגיע לשיא באפריל, אך ירד לאחרונה. הסחורה הנפוצה בעולם וגם בארץ היא טונה סקיפג'ק. כרגע המחיר של סקיפג'ק עומד על כ-1,900 דולר לטון מטרי, ירידה משיא של 2,280 דולר לטון מטרי של דג לפני ניקיון. יחד עם זאת, בפברואר 2011, מחיר הדג לפני ניקיון עמד על 1,150 דולר לטון דג.

 

אם המחירים ימשיכו לרדת בעולם זה עשוי להשפיע לטובה על הכיס של הצרכן, ולאו דווקא הפחתת המכס. בישראל יש לא מעט גורמים שמייבאים טונה בין היתר: נטו, ויליפוד, פילטונה, סטארקיסט וריו מרה, אך בהתאחדות התעשיינים חושבים שהפחתת המכס תביא לארץ עוד תחרות בטונה ומכאן לירידת מחירים.

 

עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, ברך על חתימת שר האוצר על הצו להפחתת שיעור המכס על יבוא שימורי טונה ואמר: "הפחתת המכס על יבוא טונה לא יגרום לפיטורי עובדים אלא להפחתת מחירים, לחיזוק התחרות ולהתייעלות פנימית של המפעלים העוסקים בייבוא נתחי טונה לישראל.כתוצאה משיעורי המכס הגבוהים על יבוא טונה, חדלו כמעט לחלוטין לייבא טונה בקופסאות שימורים לישראל. מה שמוכיח כי ההגנה שניתנה על הייבוא חיסלה את התחרות. הטונה הוא מוצר מזון בסיסי חשוב מאד על שולחנן של משפחות רבות. הוא זול יחסית ומזין ולכן חשוב להפחית את מחירו בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
טונה. קופסא עולה 7 שקל
צילום: shutterstock
באדיבות משרד החקלאות
אמנון. קנו במחיר של עד24 שקל לק"ג
באדיבות משרד החקלאות
מומלצים