הרבנים הליברליים להומואים דתיים: "לא למצעדי גאווה"
רבנים בולטים מכלל הקשת הדתית, התבקשו לענות להומואים דתיים האם יוכלו להשתתף במצעד הגאווה, בערים שבהן הוא "פחות ראוותני מזה התל-אביבי". הרבנים ענו פה-אחד: אין להשתתף במצעד. "גאווה בדבר האסור מן התורה, לא יכולה לעלות בקנה אחד עם אמונה בתורת ישראל"
החברה הדתית ורבניה מעכלים בשנים האחרונות את קיומם של הומוסקסואלים דתיים , ומנסים להתמודד – אבל על "מצעד הגאווה" אין מה לדבר: קבוצת הומואים שומרי-מצוות ביקשו מרבנים בציונות הדתית "דעת תורה" בנוגע למפגן הלהט"בי שייערך בסוף השבוע בתל-אביב (ובתקופה הקרובה בשאר רחבי הארץ), וזכו לתשובה חד-משמעית, שאיחדה שמרנים וליברלים: אל תצעדו.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
אתר ארגון "כמוך", שחבריו מגדירים עצמם הומואים דתיים-אורתודוכסים המחוייבים להלכה, הפנה לחמישה רבנים את השאלה הבאה: "מותר ללכת למצעד הגאווה? איני מדבר (רק) על המצעד התל-אביבי, שהוא ראוותני ולא מעטים מסתובבים שם חצי-לבושים. האם יש הבדל בינו לבין המצעדים בכל הערים האחרות (ירושלים, אשדוד, חדרה, ועוד) שהינם צנועים?"
קראו עוד בערוץ היהדות :
הרב יובל שרלו, מראשי ארגון צֹהר המזוהה כליברלי, כתב כי קשה לענות על שאלה זו מבלי להבין מהו הבסיס למצעד, אך "במבט ראשוני ושטחי נראה לי כי אין ללכת".
"מה טיבו של מצעד זה?", תהה, "מה הוא מבטא? מבשר? מהי טיבה של התופעה התרבותית הזו? עד כמה הוא מתריס? עד כמה בכלל נכון לקיים אירוע על בסיס הגדרת זהות שמרכיב מרכזי בו הוא הנטייה המינית?" לדבריו, אין לו תשובות מדויקות לשאלות הללו, ועל כן הוא אינו ראוי להכריע בסוגיה, אך לדעתו חלק מהן מובילות למסקנה השלילית.
"בכל המצעדים ישנם דברים שאינם צנועים"
הרב ברוך אפרתי, ראש ארגון "רבני דרך אמונה" הדוגל בגישה שמרנית, קבע: "אין ללכת לשום מצעד שיש בו מילת גאווה או מהות של גאווה". לדבריו,
"עבדי השם" שואפים לשפלות הנפש וענווה ולא להתגאות בדבר – ובוודאי שלא כאשר מדובר בנטייה לדבר איסור, כמו יחסים חד-מיניים.
עם זאת הוסיף, כי במידה שמתקיימת התכנסות צנועה של הומואים שמטרתם לעזור זה לזה להתגבר ולהימנע מהעבירה הדתית שבמשכב זכר למרות הנטייה המינית, ואין עניינה בהכרזה כלפי חוץ – "לכזה דבר מצווה ללכת ולהתחזק בעבודת השם".
הרב אהר'לה הראל, המרבה לעסוק במתח שבין אמונה דתית לנטייה מינית ולייעץ להומואים שומרי מצוות, השיב: "ככל הידוע לי, משיחות עם רבותי ועם חברי הרבנים, הפתוחים והליברליים ביותר, קיימת התנגדות נחרצת להשתתפות במצעדים כאלו, לכל סוגיהם ואזוריהם".
"בכל המצעדים ישנם דברים שאינם צנועים", טען הרב. "עצם השם 'מצעד הגאווה' מנוגד לכל תפיסתה של היהדות המשבחת את הענווה ובזה לגאווה עד כדי תיעוב". הוא הוסיף כי "מי שנטייתו המינית היא לבני מינו, לא צריך להכריז על כך בראש חוצות. זהו עניינו הפרטי - וישנם דברים שהצנעה יפה להם".
נגד מצעדים עם "מסרים מיניים"
רב קיבוץ ניר עציון, רונן לוביץ', הנמנה אף הוא עם האגף הליברלי בציונות הדתית, כתב כי אף שצעירים דתיים המשתתפים במצעדי גאווה מבקשים רק להעלות למודעות הציבורי את מצוקת המיעוט הלהט"בי המדוכא (ובמיוחד בחברה הדתית), ואת הצורך לתמוך בו, הוא עצמו סבור ש"כל מי שמרגיש שייכות לתורה ולמצוות צריך להדיר רגליו ממצעדים אלה".
"הייתי מסתייג גם מהשתתפות בכל מצעד אחר שיש בו הבלטה והחצנה של מסרים מיניים, אפילו יהיה זה מצעד של זוגות נישואים כדת משה וישראל", הדגיש. "אני מאמין ביחס של הבנה וסובלנות כלפי הומוסקסואלים, אולם גאווה בדבר האסור מן התורה, לא יכולה לעלות בקנה אחד עם אמונה בתורת ישראל".
הוא סיכם כי "הניסיון מלמד שלפחות בנוגע לעמדות הציבור הדתי, מצעדי הגאווה אינם מקדמים הבנה וסובלנות, אלא מעוררים יתר
רתיעה ומעצימים את הבעות הסלידה וההסתייגות".
הרב יחיאל פאוסט סייג את עמדתו, כרב שרלו ("לא מבוררת אצלי המטרה של המצעד והישגיו, כך שקשה לי להתייחס הלכתית"), אך כתב כי עקרונית הוא סבור שאין מקום לפרהסיה בתחום זה, מבחינה רוחנית.
"יש בהחלט להתייחס לנושא – עם כל הכבוד לאנשים – אך איננו רואים במציאות זו נורמה רצויה", הוסיף. "אין צורך כיום במצעדים על מנת להעלות את הנושא למודעות, ולעיסוק בו בצורה מכובדת בהתאם להלכה, ולסייע במידת האפשר - ותעיד על כך גם במה זו" (אתר "כמוך" – ק"נ).