שתף קטע נבחר

 

יש להם אחות: ריקה רזאל לא נשארת מאחור

אחרי ששני אחיה הגדולים, אהרון ויונתן רזאל, הפכו לחלק מפס-הקול הישראלי - עכשיו תורה. ריקה רזאל, אם לשמונה, היא הצלע השלישית במשפחה המוזיקלית - אולי הדבר הכי קרוב ל"בנאים" של המגזר: "נהיה שוב שלושתנו על הבמה, כמו פעם", היא מבטיחה - ומספרת על הלבטים עד לרגע שבו החליטה שהיא לא מסוגלת עוד לשתוק

 

 

משלושה יוצאת אחת: אחרי ששני אחיה הגדולים, אהרון ויונתן רזאל, כבר הפכו לקולות מוכרים ומושמעים בישראל - עכשיו תורה. ריקה רזאל (ון לואן) היא הצלע השלישית במשפחה המוזיקלית – אולי הדבר הכי קרוב ל"משפחת בנאי" של המגזר.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

עד לאחרונה היא הייתה בכל אשת נדל"ן ירושלמית, אם לשמונה, שהשאירה את האהבה למוזיקה מאחור עם "הלהקה המשפחתית" של ימי ילדותה. בימים אלה היא חוזרת לאהבה הישנה, עם אלבום בדרך, ולבטים המלווים כל אישה דתייה הבוחרת לשיר. ובעיקר, עם מופע משותף שמאחד שוב את שלושת הרזאלים, כהרכב מוזיקאלי אחד על במה.

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

קל לנחש שריקה רזאל היא "מהמשפחה": אותו טון רגיש, אותה נימה מהורהרת המלווה גם את אחיה הגדולים. "הרנסנס התרבותי" העובר בשנים האחרונות על המגזר הדתי, הצליח להביא לא מעט מוזיקאיות דתיות לקדמת הבמה, ובהן גם רעייתו של אהרון רזאל, אפרת – יוצרת ומוזיקאית שהוציאה בעצמה אלבום בשנה האחרונה.

 

"הפסקתי לשיר כי החיים קרו"

"נהיה שוב שלושתנו על הבמה, כמו פעם", מבשרת לי ריקה רזאל על המופע יוצא הדופן בנוף המוזיקה היהודית, שבו אין כמעט היתכנות לשירה משותפת של גברים ונשים, מטעמים הלכתיים. "האמת היא שחשבתי שזה יהיה משהו חד-פעמי, אבל אנחנו מדברים כבר על ההופעות הבאות, כי ההתעניינות רבה".

 

מתי הייתה הפעם האחרונה ששרתם ביחד?

 

"אולי לפני עשרים שנה. אם פעם היינו מופיעים כהרכב בכל האירועים המשפחתיים, אז כבר מזמן לא. בלהקה אני הייתי הזמרת, וניגנתי גם בחליל צד, ואז הכל נעצר. הלהקה התפרקה כי יונתן הלך לצבא, ובלעדיו זה כבר לא היה כזה 'קול' להופיע יחד, אנחנו, האחים הקטנים".

 

 

ריקה רזאל המשיכה להופיע עם אהרון גם אחרי הצבא, "פה ושם", לכן היא מכנה את האיחוד על הבמה: "נוסטלגיה". "יונתן ואהרון היו האחים הגדולים והמחליטים, הם גם יותר התמקצעו. אני הייתי השלישית, ולכן מבחינת הלחץ המוזיקאלי כילדים, יונתן קיבל את מלוא כובד המשקל, וגם אהרון השקיע. אני לקחתי את זה קצת יותר בקלות. לא הרגשתי שזה מה שאני רוצה לעשות בחיים, לפחות עד לאחרונה".

 

מה קרה פתאום?

 

"החיים קרו. יש לי שמונה ילדים, לימודים ולפרנס. יש לי עסק של משרד תיווך בנחלאות, אני נבחרת ציבור של המנהל הקהילתי 'לב העיר', שנים הייתי פשוט מאוד-מאוד עסוקה. כשהפכתי ל'אישה', הדחקתי את המוזיקה הצידה. בשנים האחרונות אני מתחברת לעצמי מחדש. פתאום אני חושבת מה אני באמת רוצה? ופתאום זה בא לי, איך הזנחתי? איך עשיתי את זה לעצמי? איך ויתרתי על זה?"  

 

 

"זה כאילו שבשלב מסוים המוזיקה לא הייתה יותר אופציה. ואז אמרתי לעצמי, למה אין אופציה? אז התחלתי להקליט את השירים שלי. זה היה כיף מאוד גדול. פתאום נפתח בי משהו. 18 שירים נכתבו והולחנו, ותוך כדי העבודה עליהם הבנתי עד כמה זה היה לי חסר כל השנים, ועד כמה זה חשוב לי. כשכתבתי 'לפני' הכול היה מוחבא, רק יוני אישי היה שומע את זה, כשהילדים היו נרדמים והיה שקט בבית".

 

איך הוא מגיב לתפנית המחודשת?

 

"הוא מאוד תמך, זה בזכותו. כל השנים הוא אמר לי: את חייבת לעשות עם זה משהו. הוא מאוד שמח, הוא המעריץ מספר-אחת שלי. רק היום חזרתי הביתה ושמעתי את עצמי, מתנגנת", היא מוסיפה בחיוך.

 

"חז"ל אומרים שגיל ארבעים זה לבינה. אני מרגישה שעד גיל ארבעים אתה אוסף מלא דברים על עצמך, על החיים שלך, ובגיל ארבעים אפשר לרכז את כל זה, ולהוציא החוצה משהו שלם. את משבר גיל ה-40 עברנו שנינו ביחד, הוא קצת לפני. אני חושבת שהוא לקח את זה יותר כבד ממני. הוא אדם נורא שמח, והייתה לו פתאום כבדות כזו. אמרתי לו, רק תחייך דברים השתנו. המשפט הזה הפך לשיר".

  

מתגעגעת לימי התום

אוסף השירים של רזאל הוא במילה אחת: אינטימי. הן בבחירת

הנושאים שבהם היא בוחרת לגעת, והן בקול הרך והחם שלה, רחוק מאוד משיעורי הפיתוח קול והאופרה שאליהם הלכה בילדותה.

 

"אלה שירים שמתארים את מה שאני עוברת, ומה שעוברים אחרים סביבי. השיר 'ילד קטן' מדבר, למשל, על הרצון לזכור את התחושה של היד שלו ביד שלך. הרצון לשמר את האורך והתום, שיר שנכתב תוך כדי התבוננות בשני הבנים הקטנים שלי, בני חמש ושש".

 

חלק מהשירים החדשים נכתבו דווקא באנגלית. "ככה זה פשוט נכתב אצלי" היא מסבירה. "יש שיר שמדבר על התבגרות ועל ההרגשה שמה שבא מתוכי כעת הוא ירושה של הסבתות שלי, שהיו נשים מאוד חזקות, אחת מהן ניצולת שואה. מהכוח שלהן אני שואבת את שלי".

 

שרה לנשים בלבד

אי אפשר לקיים שיחה עם זמרת דתייה, בלי להתייחס לדילמה של "שירת נשים". "בהתחלה היה מאוד מתסכל", היא אומרת בכנות, "אבל אז גם ראיתי את היופי שבזה. החלטתי לאמץ גישה אחרת לנושא, לראות בהופעה 'מועדון נשים' - ובשירים שלי כמתחברים לנשים, כי יש להן את העניינים שלהם.

 

"החלטתי שאני רוצה לצאת עם משהו שמדבר עם נשים. אני רוצה לגעת בנשים מכל המגזרים, בכל האוכלוסיות, אבל לבוא מאמירה נשית. נשים זה תרבות, והקטע שהכל מעורבב היום, ואני כן רואה צורך למצוא לנשים את המרחב שלהם. בנפרד מרגישים לגמרי אחרת. נשים משתחררות הרבה יותר כשאין גברים בסביבה. זו אנרגיה ועוצמה אחרות לחלוטין, ואני מאוד מתרגשת לקראת מופע כזה".

 

איך האחים מגיבים?

 

"היו הרבה שאלות והתלבטויות, גם לגבי איך זה יעבוד עם שלושתנו על הבמה. יונתן מאוד מקפיד, וזה היה חשוב שהכל יהיה הכי בסדר מבחינה הלכתית. אבל זה לא רק זה. למשל, התלבטתי אם להשתמש בנגנים לחלק של הופעה שלי או לא. הלכתית, הבנתי שאפשר. אבל שוב, יהיו אנרגיות פחות טובות מהקהל כשיש גברים על הבמה, ולכן כל הצוות שלקחתי בסוף הוא כולו נשי".

 

  • המופע המשותף של ריקה, יונתן ואהרון רזאל יתקיים בשבוע הבא, ב-28.3 בירושלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דואט צילום - חן ליבוביץ
ריקה רזאל
צילום: דואט צילום - חן ליבוביץ
צילום: עופר עמרם
יונתן רזאל. מתחשבי במופע
צילום: עופר עמרם
צילום: אבשלום לוי
אהרון רזאל. שרו ביחד
צילום: אבשלום לוי
מומלצים