שתף קטע נבחר
 

יהדות זה הכי הכי, בפעם השלישית

ט"ו בשבט הגיע, וערוץ היהדות חוגג שלוש שנים להקמתו. אז מה היה לנו בשנה האחרונה? הנה רשימת הכתבות הכי הכי

חלפה לה שנה נוספת, וערוץ היהדות חוגג יום עוד הולדת. במבט לאחור זה נראה כאילו חלפו להן שלוש שנים - מה שבהחלט נכון. אז כמיטב המסורת שפיתחנו, הנה גם הפעם רשימת 30 הכתבות הכי שוות שעלו בערוץ בשנה האחרונה. כדאי להתעמק.

 

יהדות זה הכי הכי:

 

ב-12 החודשים האחרונים פורסמו בערוץ היהדות כתבות, חשיפות, טורים, מדורים, שאלות ותשובות, סרטונים ושירים, שהציגו בפניכם את האירועים הכי חשובים ומעניינים שהתרחשו בעולם היהודי. אז מה אהבתם? מה ריגש אתכם? ממה צחקתם? ומה עיצבן? ynet יהדות גאה להגיש לכם את רשימת ה"הכי הכי" - בפעם השלישית:   


המגזר הדתי סער השנה בעקבות פרסום הקלטה ב-ynet, שבה נשמע ראש ישיבת רמת גן, הרב יהושע שפירא, תוקף את הזרם הליברלי יותר במגזר הדתי-לאומי ומכנה אותו "ניאו-רפורמים". הפרסום עורר גל אדיר של תגובות, מכל קצוות הציבור הדתי: היו שהצדיקו, היו ששללו, היו שהלכו צעד נוסף, והיו שתקפו בחזרה. הדי הסערה עדיין לא שככו. 

 


לנשים ביישוב אליכין הייתה בעיה כאובה מאין כמותה. ynet חשף כי רב היישוב, חיים עדני, קבע שאסור לנשים להשתתף בלוויות, גם אם מדובר באלמנה או יתומה עצמן. "זה אסור. השטן מקטרג והעונש על כך חמור", אמר. לאחר איום בפנייה לבג"ץ, חזר בו הרב מההנחיה.  

 


לרגל ט"ו באב יזם ynet פרויקט מיוחד שבמהלכו שילבו כוחות תשעה סופרים ישראלים, שכתבו סיפור קצר אחד. שהרה בלאו פתחה, יונתן יבין המשיך, נאוה סמל ושירי ארצי סיבכו, דודו בוסי ואמנון ז'קונט העמיקו, אופיר טושה-גפלה הביא לנקודת רתיחה, גדי טאוב הרים להנחתה ואמילי עמרוסי חתמה. תענוג. 

 


קחו חמש דקות עם הילדים ושבו לצפות בפרק של "פרקי בובות", הסדרה שהגישה את המשניות מפרקי אבות בלבוש צבעוני ומשעשע עבור ילדי הגן ובית הספר (וגם עבור המבוגרים). אז מה למדו יוני ונוני על אמרות חז"ל? ואיך זה משתלב בחיי היום-יום של כולנו? ולמי שהחמיץ, בשבוע האחרון הם גם עשו קאמבק קטן עם חידות לט"ו בשבט.  

 


פעילה פמיניסטית יצאה למבצע איסוף חוברות פורנוגרפיה מפיצוציות, ואז נתקלה בתמונה של בר רפאלי מ"ספורטס אילוסטרייטד" בעיתונים היומיים. באותה עת היא חשה בושה גדולה - לא רק עבור הדוגמנית, אלא גם עבור המין הנשי. הטור, שנקרא על-ידי קרוב ל-100 אלף גולשים, לא נכתב על-ידי חברת נעמ"ת, כפי שניתן היה לחשוב, אלא על-ידי רב. 

 


ראש ישיבת הר ברכה, הרב אליעזר מלמד, יצא לקרב ראש בראש עם שר הביטחון, אהוד ברק. במשך שבועות סערה המדינה סביב סוגיית הסרבנות בצה"ל, עמדתו של הרב מלמד שלא לגנות את התופעה, והחלטת ברק להוציא את "הר ברכה מההסדר". לבסוף, בכנס רבני ישיבות ההסדר חתם הרב על מסמך המסתייג מהנפת שלטים.   

 


כיוונתם שעון, התעוררתם מוקדם, מיהרתם והגעתם לתפילה במניין. אבל בקריאת התורה ההוא שם מאחורה לא מפסיק לתקן את בעל הקורא, גם כשהוא לא טועה. מה לעשות? פסלו אותו מהמניין - ואנחנו נפרסם זאת ב-ynet. אין מי שמגיע לבית כנסת ולא יזדהה.  

 


אליעזר היון הצליח להעלות את חמתם של הגולשים כשכתב: "מדי יום זיכרון עולה השאלה האלמותית 'האם החרדים עומדים בצפירה? האם הם מכבדים את הנופלים?' וכל שנה, כאילו בהפתעה, התשובה בדמות צילום חרדי צועד מקוממת. אך האמת הפשוטה היא שימי הזיכרון והעצמאות לא קיימים בכרונולוגיה החרדית - בדיוק כמו שט' באב לא מזיז לחילונים". 

 


בהרצאה בפני קורס השליחים של "מעייני הישועה" סיפר דורון שפר על המסע האישי שלו אל התורה: המכללה בקונטיקט, מחלת הסרטן, הכדורסל, הנסיעה להודו והכולל הליטאי בירושלים. הכדורסלן שהיה סמל על המגרש, הפך סמל לשליחי ארגון התשובה.   

 


אחרי שבשנה שעברה פרסמנו לקראת יום כיפור עשרה בתי כנסת יפים במיוחד, על-פי בחירתם של אדריכלים מובילים, השנה הלכנו בעצתם של הגולשים. התוצאה: מרהיבת עין לא פחות, ואולי אפילו יותר. אתם מוזמנים לגלוש, לדפדף בגלריות ולשפוט בעצמכם. 

 


בג"ץ פסק שיש לבטל את ההפרדה בין תלמידות אשכנזיות וספרדיות בסמינר "בית יעקב" בעמנואל, אך בשטח לא נעשה דבר. בעקבות זאת הציב משרד החינוך אולטימטום למוסד, ודרש ממנו לתקן את הליקויים. איך הגיבו ההורים האשכנזים? השביתו את בית הספר

 


תלמידים מישיבת מעלה חבר הצליחו להנציח את השניות שאחרי תאונת הטיס הטראגית, שבה מצא אסף רמון ז"ל את מותו. אך כשכלי התקשורת הציעו אלפי שקלים תמורת הצילומים, התייעצו התלמידים עם ראש הישיבה והחליטו לגנוז אותן, כדי שלא לפגוע בכבוד המת. בהחלט מעורר כבוד.  

 


אלפים הגיעו בקיץ למכללת הרצוג-גוש עציון כדי להשתתף בפסטיבל "ימי תנ"ך". במשך חמישה ימים התקיימו במכללה כ-150 הרצאות על-ידי מיטב הרבנים והמרצים. אם לא הייתם שם (וגם אם כן), ynet העניק לכם הזדמנות חוזרת להגיע לחלק מהשיעורים - ובזמן שהכי נוח לכם. פתחו תנ"ך - והצטרפו.  

 


בזמן שבג"ץ דן בשאלה האם יש לבתי הדין הרבניים סמכות לבטל גיורים באופן רטרואקטיבי, הדיין הרב אברהם שרמן המשיך בשלו ופסל גיור נוסף. בעקבות זאת החליט הרב הראשי הספרדי, שלמה עמאר, שלא לאפשר לו לדון שוב בנושא זה - ואף הפך החלטה על ביטול גיור. לעומתו, ynet חשף כי הרב הראשי האשכנזי, יונה מצגר, הביע תמיכה פומבית בשרמן.  וכמובן שגם רבקה לוביץ' עסקה בעניין.  

 


מדי שבוע, בכל יום שישי, עולה ב-ynet עוד פרק של "פרשה ברגע", סדרת הסרטונים שסוקרת בקצרה את פרשת השבוע ולומדת מתוכה על החיים שלנו. לימוד בגובה העיניים בשיטת "חשיבה הכרתית", המוכרת יותר כ"שיטת ימימה". לצד הפרשה מופיעים גם הטורים הקבועים של רוחמה וייס (עם "בית המדרש של הטוקבקים") והרב רפי פוירשטין

 


כמה שעות אחרי פיענוח רצח ששת בני משפחת אושרנקו, אמר רבה של רעננה ושר הפנים לשעבר מטעם ש"ס, יצחק פרץ, כי הזהיר מפני העלאת לא-יהודים מרוסיה: "ראיתי הכל מראש, אמרתי שזאת תהיה בכייה לדורות. יש פה רוצחים ואנטישמים שרודפים יהודים במדינת ישראל". הטוקבקיסטים הגיבו בזעם.   

 


במגזר הדתי, שבו מקובל להתחתן בראשית שנות ה-20, מדד הלחץ הולך וגובר ככל שהולכים ומתמעטים החברים והחברות הרווקים. אוסנת שיינר יצרה את סרטון האנימציה המיוחד "בקרוב אצלי", שיכניס אתכם לראשה של צעירה דתית ממוצעת. הצטרפו לניצן שמחפשת חתן.  

 


הרב יובל שרלו גיבש הצעה להתאמת בית הכנסת לציבור הנשים, וקרא לחבריו לדון בה. על הפרק: עיצוב המבנה מחדש, עידוד הנשים לרקוד עם ספרי תורה ואמירת "קדיש יתומות" – הכל תוך מחויבות מוחלטת להלכה. ל-ynet הסביר: "המטרה היא להפוך את בית הכנסת למקום ציבורי לעבודת השם". משהו השתנה?  

 


רגע לפני פסח יצר ynet יצר בדיקת חמץ וירטואלית. בסרטון אנימציה, בכיכובו של רב אשכנזי עם מבטא מזרחי, החבאנו תשעה שמות מאכלים שהם חמץ - חלקם נאמרים מפורשות, וחלקם מוסתרים בתוך מילים או בכתיב שונה מזה שמובן בהקשר המילולי. כמה מצאתם? הנה החידה והנה הפתרון. לאור ההצלחה, גם בחנוכה הרב חזר עם חידה ותשובה

 


אז איך נראה בית של חרדים? איפה נמצאת הפינה לנטילת ידיים? למה משאירים קטע מהקיר ללא טיח? מתי התחילו להכניס ספות לסלון? ומה עושה שם סטנדר? ד"ר הדס חנני חקרה את מבנה הבית החרדי-אשכנזי, והתוצאות (כולל גלריית תמונות, כמובן) בכתבה מרתקת. 

 


הציבור החרדי-אשכנזי חגג השנה את הולדתו של אחד התינוקות המיוחסים ביותר למנהיגות הליטאית: יעקב-ישראל, בנם של יהונתן ודבורה הוניסברג, שהוא נכד-נין (דור שישי!) ל"פוסק הדור", הרב יוסף שלום אלישיב. הוניסברג הוא גם בן-נין של הרב חיים קנייבסקי, ובן-נין לרב אהרן לייב שטיינמן. מיוחס, כבר אמרנו.  

 


בארצות הברית, ממלכת ההיפ-הופ והראפ, גם האמנים היהודים טומנים ידם בצלחת הז'אנר הפופולרי. אחת התוצאות המוצלחות של השילוב הזה הוא פרויקט "בייבל-ראפ", שלוקח את התנ"ך למחוזות חדשים בקליפ מיוחד ל-ynet. ואל תפסידו גם את הראפר אי-פריים (eprhyme) ואת התוצרת המקומית - נכדתו של הרב בא-גד

 


פעם ב-28 שנה - זה קורה: השמש עולה ומגיעה, כך על-פי המסורת, למקום שבו היתה כשנבראה. מאות אלפי בני-אדם השכימו קום כדי לברך את ברכת החמה, כשרבים התקבצו בכותל המערבי, בכיכר רבין ועל גג מגדלי עזריאלי בתל-אביב. ynet הגיש בקול ובתמונה את האירועים כאן, ומסביב לעולם. 

 


מה המשותף למנהיג הליטאי המיתולוגי הרב אלעזר מנחם שך ולנשיא המדינה השישי, חיים הרצוג? ומה מחבר בין אריה דרעי, הרב גורן ודב אלבוים? כולם היו בניה של הישיבה היוקרתית "חברון - כנסת ישראל" בירושלים. השנה ערכה הישיבה כנס בוגרים, וכתב ynet קובי נחשוני יצא לברר מה הסוד שלה.  

 


בתוך העשייה החדשותית, סיקור עולם התרבות היהודית והצפת הנושאים היהודיים הבוערים באמצעות הטורים האישיים והדעות, עלו בשנות פעילות ערוץ היהדות גם שלל פרויקטים וסדרות מיוחדות. ב"ארכיון היהודי", הבוידעם שלנו, ריכזנו עבורכם את המיטב שבמיטב. כנסו, כנסו.   

 


תנועת בני עקיבא החליטה להחרים את צעדת הל"ה מאחר שבטקס הסיום הייתה מתוכננת הופעה של להקה צבאית, בה שרות גם נשים. הידיעה שנחשפה ב-ynet עוררה פולמוס גועש ורוגש על ההקצנה בציבור הדתי-לאומי בכלל, ובבני עקיבא בפרט. המתנגדים והתומכים במהלך זעקו, ובסופו של דבר התקבלה פשרה - והצעדה התקיימה בשיתוף התנועה.    

 


זו השנה השנייה שערוץ היהדות של ynet ו"בני עקיבא" עורכים את תחרות הסיפורים הקצרים "אגדתא", והפעם נשלחו למערכת יותר מ-300 יצירות השואבות השראה מעולם היהדות. חבר השופטים שכלל את נאוה סמל, אורי אורבך וחיותה דויטש, בחר את חמשת הסיפורים הטובים ביותר, ואתם הגולשים קבעתם מי הם המנצחים הגדולים

 


"הרב המתעלל", "האם המרעיבה", "האברך הדורס" וגם "המחבל היהודי". לאחר חשיפתו של יעקב טייטל, שחשוד ברצחיתם של ערבים, טען יאיר בורוכוב שהתקשורת נותנת שמות קוד לפרשיות שמעורבים בהם דתיים, אך ורק כדי להשחיר ציבור שלם. האם אכן לכל דוס יש טייטל?  

 


על מה שקרה אתמול, בעקבות מה שאמר השר, אחרי התוכנית ששודרה, בהתייחס למה שהסעיר - גם השנה המשיכו כותבי הטורים של ערוץ היהדות לדון במה שמעניין את כולנו: אסף וול על הסאטירה של ארץ נהדרת, טלי פרקש על התייחסות החילונים ליום כיפור, יעל משאלי על היישובים הדתיים, אבי רט על חילונים ודתיים ואריאנה מלמד לימדה סנגוריה על החרדים.

 


אם לפני 23 שנה הייתם אומרים לחנן יובל שהוא ישיר את "שהשמש תעבור עליי" עם זמר חסידי, הוא בטח לא היה מאמין. ובכל זאת, בפברואר השנה הוא נפגש לראשונה בחייו עם אברהם פריד, כדי להעניק ל-ynet ביצוע מיוחד ובלעדי של השיר. המרחק בין העולמות המוזיקליים שבהם צמחו השניים לא מנע מהם לזרום ביחד ובקלילות לדואט אקוסטי מופלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
הרב שפירא. עורר סערה רבתי
צילום: דודי ועקנין
יוני ונוני. לומדים פרקי אבות
בלאו. פתחה את הסיפור לט"ו באב
צילום: ניב קלדרון
בית כנסת בעלז. אחד מעשרה
צילום: גיל יוחנן
רפאלי. ביישה את המין הנשי?
צילום: קרן נתנזון
צפירה ביום הזיכרון. למה החרדים לא עומדים?
צילום: גיא אסיאג
השמש. חוזרת למקומה פעם ב-28 שנה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים