איציק אלרוב: "המחאה עלולה להיות אלימה"
יוזם מחאת הקוטג' אמר בכנס שדרות לחברה כי "הורדת מחירים דרסטית כרגע היא אוויר לנשימה למעמד הביניים, זה שווה ערך להעלאה במשכורת". ח"כ עמיר פרץ: "ב'שוק החופשי' של ישראל, ככל שאתה חלש יותר אתה משלם יותר". רן כהן: "כוח הקנייה של הציבור הישראלי נעלם"
"אם לא יקרה שינוי משמעותי, המחאה עלולה להיות אלימה ומסוכנת. הורדת מחירים דרסטית כרגע היא אוויר לנשימה למעמד הביניים, זה שווה ערך להעלאה במשכורת", כך אמר היום (ד') איציק אלרוב יוזם מחאת הקוטג' ויוקר המחייה בכנס ישראל שדרות לחברה של המכללה האקדמית ספיר.
- כך התגלגל כדור הקוטג'
- "תנובה, אסם ותלמה - אתן לא המשפחה שלנו"
- עוד רגע הן כאן: חברות הסלולר החדשות
- "ייקח לשופרסל כמה רבעונים כדי לשוב לרווחיות"
הוא נשא דברים במושב צרכנות וחברה, בפאנל בו השתתפו בין היתר אחד ממובילי מחאת הקוטג' ויוקר המחייה יעקב לבי, ח"כ עמיר פרץ, שר התמ"ת וחבר כנסת לשעבר רן כהן, מנכ"ל אמון הציבור גלית אבישי ורונית קן, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר.
בהתייחסו לדו"ח העוני שפורסם אתמול בכנס אמר: "הריכוזיות והמונופולים הם הסיבה לדו"ח העוני שפורסם אמש לפי אחת מכל עשר משפחות רעבה ללחם. אם לא יקרה שינוי, המחאה תסלים והמדינה צריכה להיות ערנית לכך. המדינה צריכה לעשות הכל כדי להימנע מזה כי זו משימה לאומית.
"בסוף השרשרת עומד ילד רעב ויש הרבה דברים שצריך לטפל בהם. למשל, למנוע מהיצרנים והספקים לעשות יד אחת עם רשתות השיווק. צריך לעודד עסקים קטנים ולחייב את הרשתות לשים את המצרים שלהם על המדף".
עם כל הכבוד למחאה, לאן נעלם הרגולטור?
אלרוב הפנה את שאלתו לרונית קן, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר: "עם כל הכבוד למחאה, צריך לשאול לאן נעלם הרגולטור? מתי הרגולטור ירים את הכפפה ויוביל את המחאה החברתית בתחום הצרכנות? ברגע שהמונופולים מנצלים את כוחם על מנת למקסם רווחים על גב הצרכן הקטן, מי אם לא הממונה על ההגבלים העסקיים צריך לעשות זאת?".
רונית קן אמרה: "הממשלה צריכה להוריד מכסים על מוצרי מזון ולייצר שוליים של תחרות כדי שיצרני המזון יחזרו להילחם על ליבנו ועל כיסנו. המחאה העבירה מסר חשוב מאוד לתעשייה - היא צריכה עכשיו לספור את הצרכנים ולשאול את עצמה האם היא יכולה להעלות מחירים והאם היא צריכה להעלות מחירים. התעשייה צריכה להשתמש גם במצפון".
ח"כים: "הורדת המכסים - סיוע ליבואנים החזקים" >>
חברה שמוציאה מיליונים על שכר בכירים
אלרוב אמר ל-ynet: "רונית קן טוענת שלרגולטור אין מספיק כלים להילחם בריכוזיות. אם הרשות להגבלים עסקיים לא הוקמה בשביל זה, אז בשביל מה יש רשות להגבלים עסקיים? היא באה כדי לעזור לעסקים או לצרכן הקטן בסוף השרשרת? הריכוזיות היא המנעול בשרשרת שאליה כבול ילד רעב.
"אני יודע שהתגובה לירידה ברווחים של הרשתות עלולה להיות פיטורי עובדים. אך הרבה לפני שמדברים על פיטורי העובד הזוטר, שיטפלו בשכר המיליונים ובבונוסים של הבכירים. כאן תיבחן הסולידריות שלנו כחברה שמוציאה מיליונים על שכר הבכירים ואת העובדים הזוטרים היא זורקת לדו"ח הבא של העוני".
רן כהן התייחס בפאנל למצבו העגום של הצרכן הישראלי שמרוויח מעט ומוציא הרבה: "אחד המושגים היסודיים ביותר שאולי נעלמו בהוויה בציבורית זה כוח הקנייה של הציבור הישראלי. אין היום מדד שיבטיח כוח קנייה למי שעובד במשרה מלאה. לכח הקנייה שני צדדים. המחירים וההשתכרות".
ח"כ עמיר פרץ אמר: "ב'שוק החופשי' של מדינת ישראל, ככל שאתה חלש יותר אתה משלם יותר. המחירים הגבוהים ביותר נמצאים בעיירות הפיתוח. אין ספק ששחיקת הכנסות הריאליות מול העלויות הגבוהות מעידים על כך שטיפול בעליית השכר הוא חשוב, הסולידריות והמחאה החברתית יצרה התעוררות מאוד חשובה. אבל שר האוצר מכין תשתית מלהתחמק מדו"ח טרכטנברג בעזרת רעידות אדמה איזוריות ומצבים ביטחוניים. הוויכוח שמתנהל בין משרד הביטחון למשרד האוצר הוא מסוכן לכולנו. צריך להניף את שני הדגלים אבל השיקול הכלכלי צריך לעמוד כל אחד בפני עצמו.
בהתייחסו לדו"ח העוני אמר: "במקום שילדה אומרת שהיא ילדה רעבה, במקום הזה, הממשלה איבדה את התוקף המוסרי שלה למשול והיא צריכה ללכת הביתה".
כנס ישראל-שדרות לחברה מתקיים השנה במכללה האקדמית ספיר ובעיר שדרות ומסתיים היום. הכנס, בראשות אלוף במיל' עוזי דיין, עוסק בענייני כלכלה וחברה, מתוך אמונה בחשיבותה של הלכידות והערבות ההדדית לחוסן הלאומי של אזרחי ישראל.