שתף קטע נבחר

תיירות חברתית: לטייל, ועל הדרך לתרום לחברה

לטייל ולשלב מעשה טוב - זה תמיד יותר כיף. בעמותת מארג, שבכפר ורדים, נמצאים בעלי מוגבלויות שיוצרים ומוכרים אמנות, עובדים בקפה גלילי, מנהלים מוזיאון בחינם ומציעים לכם צימר, כשאתם משלמים כראות עיניכם כתרומה. טיול אל נבכי הלב

הגליל העליון המערבי יפה בכל עונה. גשמי הסתיו והחורף כמעט ואינם משפיעים על צמחיית החורש הים-תיכוני שהוא טובל בה כל השנה, ועם זאת כדאי לבקר בו עבור יופי אחר שקיים בו - יופי אנושי.

 

אין הכוונה לעוד סיפור על אידיליה או דו-קיום, שכמובן תמצאו, בין דרוזים, מוסלמים, יהודים ונוצרים שחיים במארג אנושי יחד, אלא הפעם במארג אחר.

 

עוד טיולים באזור הצפון בערוץ התיירות:

 

המונח "תיירות חברתית" אמנם אינו מוכר כל כך בישראל, אך הוא צובר יותר ויותר תאוצה כשבעלי מוגבלויות משתלבים בענף התיירות, ועל ידי כך נכנסים למעגל העבודה. כתוצאה מהמפגש בין אוכלוסיות שונות - נשברים מחסומים וסטיגמות.

 

עמותת מארג (מרכז אמנויות לגסי הריטג') היא עמותה שלוקחת את היתרונות של הגליל המערבי, כמו נוף מהפנט, אוויר נקי מעכבות וירוק נצחי ששולט ומנסה לצקת אותו לתוך אנשים עם מוגבלויות שונות בשילוב אמנים מהגליל.

 

אלו יכולים להיות אנשים עם מוגבלות חברתית, בעלי נכות נפשית כזו או אחרת וגם חבר'ה עם מוגבלות פיזית, כמו קשיי ראייה, מוגבלות קוגניטיבית, נכות בתנועה ושאר קשיים. המטרה - ליצור אינטראקציה סביב יצירה אמנותית שתוביל בעתיד לשילובם במעגלי החיים הנורמטיביים השונים.

 

במתחם החדש שנפתח בחודש יולי אשתקד בכפר ורדים, אפשר לבקר ולראות כיצד עובדים אותם אנשים עם מוגבלויות באמנות ויוצרים יש מאין במגוון תחומים: החל מפיסול קרמי, דרך ציור ומוסיקה ועד יצירת חפצים לבית, כמו חנוכיות, נרות, פסלים ועוד.


להסיר חסמים תוך כדי טיול. בית האומנויות של מארג בכפר ורדים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
להסיר חסמים תוך כדי טיול. בית האומנויות של מארג בכפר ורדים(צילום: זיו ריינשטיין)

 

להסיר חסמים בין אוכלוסיות

אחת מהאופציות התיירותיות שמציעה מארג, שדרכה יכול להתוודע המטייל לאוכלוסיות שהוא פחות בא איתן במגע, היא בית הקפה "קפה מארג". במקום החביב משתלבים בעלי המוגבלויות בעבודה ודרכו נוצר מפגש בין אנשים, מוגבלים וכאלה שאינם, שתכליתו להסיר חסמים בין האוכלוסיות.

 

בבית הקפה, שמגיש יופי של ארוחות בוקר, כריכים, סלטים, קישים ושאר קולינריה חלבית, אפשר לעצור לאתנחתא בין טיול לתצפית באזור ולהתענג על נפשכם, כשהכסף עבור רכישתכם עובר לעמותה להמשך פעילות.

 

גם החנות שבתוך בית הקפה משמשת את העמותה ובה ניתן לרכוש את יצירות האמנות שעשו אמני מארג. המוצרים נמכרים לארגונים שונים, וכמובן שגם לציבור, שנהנה ממוצר איכותי, שימושי ובמחיר עממי. אבל חשוב יותר - הכסף מהקנייה מגיע לעמותה שיכולה להמשיך ולהתפתח ולקלוט אנשים מוגבלים נוספים.

 

להתארח בווילה ולשלם לפי ראות עיניך

אופציה תיירותית נוספת שמנהלי העמותה מעמידים לרשות הציבור, היא לינה בדירה מפנקת בתוך וילה שבה גרים באופן שוטף שבעה בעלי מוגבלויות אלו, כאשר יחידת הדיור שלכם מופרדת מדיירי הקבע.

 

הלינה ללא תשלום מוגדר וכל אדם מתבקש לשים כתרומה את שחשקה נפשו וראו עיניו לנכון אחרי שנהנה משירותיה של הווילה, שכוללת חדר אמבטיה, מטבח מאובזר, סלון עם מכשור חשמלי ושאר פיצ'פקעס שינעימו את השהייה שלכם במקום.

 

אגב, הדיירים הקבועים שלכם מלמעלה ישמחו לאינטראקציה ואם תבואו להגיד שלום - וכך המארג בין האוכלוסיות, שלפעמים נתפסות כשונות, יתחזק ויסיר מכשולים שלרוב הם רק בראש שלנו.

 

  • מארג - אמנות, אנשים, קפה. טלפון: 04-9971369, 052-658-4472.

 

שלמו כראות עיניכם כתרומה עבור הלילה. וילת הדיור של מארג (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
שלמו כראות עיניכם כתרומה עבור הלילה. וילת הדיור של מארג(צילום: זיו ריינשטיין)

 

מוזיאון קטן עם מטרה ענקית

כפר ורדים, שכאמור הוא ישוב בעל מודעות חברתית, אוצר בתוכו עוד מפעל תיירותי קטן ששוה ביקור - מוזיאונצ'יק.

 

מדובר בשלוחה של מוזיאון אוצרות בחומה  שבעכו העתיקה, אבל להבדיל - כאן לא ייקחו לכם כסף. במוזיאון מיצגים המסמלים מסע בזמן, מבריאת העולם ועד ימינו, וגם גן אבני הדרך - שהוא שביל אבנים המתאר את חזון הקמת כפר ורדים ותולדותיו.

 

את המוזיאון מפעילים שני חבר'ה מוגבלים (בהנחייה של אוצר מקצועי), שיהיו מאושרים רק מלפגוש את האורחים שיבואו לבקר במוזיאון - ביקור הנותן משמעות לפעילותם.

 

  • מוזיאונצ'יק. כפר ורדים, סמוך לבית הספר היסודי "קשת".

 

בירה או יין? למה לא גם וגם

ואם כבר בגליל העליון המערבי, כדאי לקפוץ מספר דקות נסיעה לקיבוץ יחיעם - שם מחכה לכם יופי של שכיית חמדה בדמות יקב ומבשלת בירה, המשקיפים על הרכסים הסמוכים הגולשים אל מישור חוף הגליל.

 

"בירה מלכה" היא מבשלת בירה שפועלת באזור כבר מ-2007, ואת טעמה המיוחד באים לטעום באופן קבוע ביום שישי אחר הצהריים, עת השמש סוגרת תריסים, עשרות צעירים בני המושבים והקיבוצים באזור כמו גם תיירי הצימרים ואחרים.

 

אסף לביא, תושב הישוב כליל, שבעברו ניהול של כמה ברים תל-אביבייים מובילים, החליט לשנות פאזה ולהצפין מתל אביב ההמונית אל הגליל היותר פסטורלי. הוא החל בניסוי וטעיה של ייצור בירה עד שהגיע לטעמים שאהב (חיטה, אדמונית, כהה ובהירה) ואותם הוא משווק כיום בערים מרכזיות, וכמובן, במבשלה שלו.

 

הבירה כשרה, ועל כן המקום סגור עם כניסת השבת, אבל עם צאתה למחרת נוהגים בני הישובים באזור להתכנס למבשלה, להזמין חצי ליטר של בירה בהירה שעל בסיס פירות הדר או כל בירה אחרת, ופשוט לפצוח בג'ם-סשן קצבי, עליז ומחוייך שייתן קצת אנרגיה לקראת השבוע שעומד להתחיל.

 

  • בירה מלכה, קיבוץ יחיעם - 050-9957489.

 

החבר'ה מתאספים לשתות ביום שישי. מחוץ ל"בירה מלכה"  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
החבר'ה מתאספים לשתות ביום שישי. מחוץ ל"בירה מלכה" (צילום: זיו ריינשטיין)

 

פינת אלוהים הקטנה

ממש בסמוך ל"בירה מלכה" נמצא עוד אתר שבו תוכלו ללגום מן הטיפה המרה, אבל בצורה אחרת, - יקב עַבָּייָה (Abaya).

 

היקב, שהוקם ב-2006 וקרוי על-שם רכס עבּייה הסמוך, הוא יקב של איש אחד - יוסי יודפת - שעושה בו הכל: החל מבציר , דרך בניית מדפי היין ועד הדבקת תוויות מצוירות ויפות שלו על הבקבוקים.

 

יודפת, גם הוא תושב כליל, גדל בכלל בקיבוץ רביבים שברמת הנגב אבל הוא נע ונד בארץ עד שמצא כאן, למרגלות מבצר יחיעם, את פינת אלוהים הקטנה שלו. הענבים שמהם הוא יוצר את היין שלו גדלים באזור מרום הגליל, כמה קילומטרים טובים מזרחה מהיקב, אבל השילוב בין זני הענבים השונים, כמו סירה וקריניאן, יוצרים טעם שונה, עדין ומיוחד.

 

יקב של איש אחד. יוסי יודפת במחסן היינות ב"עבייה" (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
יקב של איש אחד. יוסי יודפת במחסן היינות ב"עבייה"(צילום: זיו ריינשטיין)

 

ביקב ובמבשלה ניתן לקיים סיורי טעימות בתשלום ובתיאום מראש, או סתם לקפוץ להגיד שלום ולשבת על איזה דרינק בשקיעה ולשמוע קצת מאסף ויוסי על פילוסופיית החיים שלהם. בונבוניירה של מקום.

 

  • יקב עבייה, קיבוץ יחיעם - 052-7282917.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
לאכול וגם לקנות בחנות המוצרים. קפה מארג
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים