לקחת ספר זכרונות: 10 טיולים של פעם בחיים
תחילת שנה היא הזדמנות נהדרת להבטיח לעצמכם שהפעם תעשו את זה: קבלו את המסעות שימלאו לכם את המצברים וישאירו אצלכם זכרונות לכל החיים
שנת 2012 כבר מאחורינו. מה שלא הספקנו, כנראה כבר לא נעשה. אבל, היי, 2013 בפתח, ואולי כדאי להכין רשימת משימות חדשה, לרענן את החשיבה, ובמקום "להירשם לחדר כושר" או "להספיק לקרוא את עמוס עוז האחרון" אפשר להכניס לרשימה משהו חדש. טרי. כזה שאין ספק שתבצעו ולו רק בגלל שזה משהו שאתם חולמים עליו כבר שנים. משהו שעושים פעם בחיים.
עוד טיולים מיוחדים בערוץ התיירות:
- על חבל דק בלדאק: הנהר שקופא תוך כדי הליכה
- חוצה רוסיה: לטייל במדינת-ענק עם שק שינה
- הנדידה הגדולה בטנזניה: 'יציאת מצרים' של החיות
בין אם מדובר בראפטינג על הקולורדו בגרנד-קניון, באנג'י בניו-זילנד, טרק בהימלאיה או טיסה מעל לקוטב הצפוני, העולם מלא ביעדים-של-פעם-בחיים. חלקם יקרים מאוד, אחרים מגיעים במחיר השווה לכל נפש, אבל כולם עד אחד ימלאו את המצברים הנפשיים וישמשו נושא לסיפורים והעלאת זכרונות לשארית חייכם.
מגזינים כמו: "טרוולר" של "נשיונל ג'יאוגרפיק," "לונלי פלאנט," "פרומר'ס" ואחרים, מלאים בימים אלה בהצעות איך להעביר את השנה הקרובה. לאן לנסוע ומה לעשות כדי שהחוויה תלווה אתכם כל חייכם. אז הנה כמה הצעות שליקטנו מהתפריט העשיר.
1. מסע לקוטב הדרומי
לפני 101 שנה בדיוק, בדצמבר ,1911 היה החוקר הנורווגי רונלד אמונדסן לאדם הראשון שהגיע לקוטב הדרומי. אבל בעוד הוא, והראשונים שבאו בעקבותיו, סיכנו את חייהם ואת גופם בספינות עץ רעועות וברגל, יש כיום חברות תיירות שיכולות לסייע לכם לעשות את המסלול כשאתם ישובים במטוס ונהנים מנוחות יחסית.
- יצאתי לפסק זמן בין יקומים מקבילים בשלכת של טנסי
- 589 דולר לכריסמס בפראג: בדקנו אילו חבילות נופש לחג המולד נותרו על המדף
- "ישבנו בהוסטל בקולומביה ופתאום מישהו צעק !Free Palestine" – מדריך למטיילים במלחמה
- זאת המדינה האהובה עליי באירופה הקלאסית - והיא לא מפסיקה להפתיע
- אגמים, טרקים ואוכל טעים וזול: ביקרנו במדינה מפתיעה באירופה
חברת ,Polar Explorer למשל, שמפעילה סיורים לקוטב הדרומי כבר כמעט 20 שנה, מציעה שורה של אפשרויות: טיסה ישירה עד ליעד, נחיתה 20 ק"מ מהקוטב, כדי להגיע לנקודה בקרוס-קאנטרי סקי או - להרפתקנים שביניכם שמעדיפים את "הטיפול המלא" 60 - יום של סקי, המשחזרים את המסע של המשלחת הנורווגית המקורית.
הסיורים שלהם מתחילים מפונטה-ארנאס שבצ'ילה (אחד מבתי הגידול הגדולים ביותר של פינגווינים, נאמר באתר החברה.( אחרי 4 שעות טיסה, מגיעים לבסיס יוניון-גליישר שבאנטארקטיקה, וגם אז עדיין לא הגעתם. יש עוד 1,000 ק"מ לעבור, אותם, כאמור, אתם תבחרו אם לעשות את זה בטיסה הלוך-חזור של 11 שעות, בטיסה ובסקי, כדי להרגיש שכבשתם ברגליים את היעד, או במסע מפרך של חודשיים, שאחריו יש לכם זכות מלאה לצרף את הדגל שלכם לשלל הדגלים שכבר נמצאים במקום.
2. ספארי באפריקה
"פעם בחיים," זוכרים? אז איך אפשר בלי ספארי מסורתי. יש עשרות חברות המתמחות בטיולי ספארי במזרח אפריקה, קניה וטנזניה, כמו גם בבוצואנה ודרום-אפריקה. האזור מפורסם במה שמכונה בעגה של התיירות המקומית "חמשת הגדולים:" אריות, פילים, נמרים, קרנפים ובפאלו. אלה החיות המרשימות ביותר בשמורות, אבל בהחלט לא היחידות. בין האטרקציות האחרות אפשר למנות את הצ'יטות המהירות בעולם, ג'ירפות, זברות, היפופוטמים ותנינים.
מה שלא תראו שם זה גורילות וטיגריסים. בשביל זה תצטרכו לצאת לספארי נוסף במרכז אפריקה או בהודו (בהתאמה.(
המסלולים בנויים בדרגות שונות של קושי (או לחילופין, ברמות שונות של פינוק,( והמחיר בהתאם. אבל כולם יביאו אתכם אל מסתורי הסוואנה, רכסי הרים מרשימים, חופים בתוליים וערבות רחבות ידיים.
"ספארי באפריקה הוא היעד האולטימטיבי לזוגות טריים, חובבי חיות בר וצלמים," טוענים אנשי ,Eyes On Africa המפעילים טיולי ספארי במספר מדינות באפריקה כבר 30 שנה. "יש כאן משהו לכל אחד, ואנחנו מבטיחים חוויה שלא תשכחו לעולם".
3. הרכבת הטראנס-סיבירית
זהו מסלול הרכבת הארוך בעולם, המחבר את מוסקבה במערב עם ולדיווסטוק שעל חוף האוקיינוס השקט מול חופי יפן, ופורשת שלוחות לסין ולמונגוליה. המסלול עוצר הנשימה, שמכסה שליש מכדור הארץ, חוצה את מדבר גובי, עובר בתוך רכס הרי אורל ובערבות המוריקות של מונגוליה.
במהלך המסלול אפשר להתנסות בכל סוגי האקלים - מחורף סיבירי קפוא כשבחוץ נרשמת טמפרטורה של מינוס 45 מעלות, ועד לחום הלוהט של מדבר לופ, שכמעט ועלה למרקו פולו בחייו. ולדלג בין מאות שנים של תרבות: מערים גדולות עם חיי לילה תוססים לפגישה עם רועה בודד שינגן לכם בהרים, מאולמות קונצרטים לישיבה סביב מדורה במדבר. ממסעדה שמגישה סלמון וקוויאר לכבש על האש בבקתה מונגולית.
אפשר לעשות את המסלול כולו בשבעה ימים ממוסקבה לוולדיווסטוק, אבל חברות תיירות רבות מציעות, ובצדק, שאם אתם כבר שם, נצלו את המסע לעצירות בדרך, לפגישה עם מקומיים, לספיגת התרבות והנוף ולטעימה של המאכלים האופייניים לכל אזור.
ראו הוזהרתם: הרכבת הטרנס-סיבירית היא לא מקום לגילויי ספונטניות. חייבים לתכנן את העצירות מראש, כי ממש כמו כרטיסי טיסה - אי אפשר לרדת באופן ספונטני בתחנה כלשהי ולנסות לעלות על הרכבת הבאה.
4. איי הפסחא, צ'ילה
האי ממוקם בדרום האוקיינוס השקט, יותר מ3700- ק"מ מחופי צ'ילה, ולא קל להגיע אליו (הדרך הנוחה ביותר היא דרך האוויר 5 - שעות טיסה מסנטיאגו הבירה.( אבל דווקא הריחוק והבידוד הם שהופכים את המקום לקסום עוד יותר, ועוזרים לשמר את אוסף פסלי הבזלת הוולקאניים המסתוריים (מואי,( שהפכו לסמל וסימן ההיכר של המקום, וכיכבו ב"מרכבות האלים," ספרו של אריך פון דניקן, שניסה להוכיח בעזרתם את קיומם של חייזרים על פני כוכבים אחרים.
כשהגיעו המתיישבים הראשונים לאי מפולינזיה במחצית האלף הראשון לספירה, הם מצאו אי טרופי בתול, מכוסה בדקלים ובו כ25- מיני עופות מים, לפחות שישה מינים של עופות יבשה, ואדמה שהתאימה לגידולים החקלאיים שהביאו עימם.
אלא ששנים של ניצול יתר של משאבי הטבע הביא לדלדול הנוף והכחדת היערות ובעלי החיים, כמו גם לירידה בכמות הגשמים, מה שפגע עוד יותר ביערות ובבעלי החיים. מנהיגים צבאיים תפסו את השלטון, ובמקום פרצה מלחמת אזרחים, שדירדרה עוד יותר את האוכלוסיה. על פי אחת ההשערות בני הרפנואי הרעבים הפכו לקניבלים, אבל אין לכך הוכחות ברורות.
כיום - הדבר היפה ביותר במקום הוא לא מה שיש, אלא דווקא ה"אין." הקסם שבניתוק, החופים הבתוליים, הרי הגעש הכבויים, פסלי המואי, שמגיעים לגובה של 10 מ,' וכל סימני השאלה שנותרו ללא תשובות מספקות, למרות הררי המחקרים שנכתבו על המקום.
5. קיאקים בתעלת פנמה
תעלת פנמה נחשבת לאחד מפלאי הארכיטקטורה של העולם המודרני, והדרך הטובה ביותר לחוות אותה מקרוב היא דרך המים. טיולי סירות נערכים במקום מדי יום, אבל מי שרוצה לספוג גם מעט מהנוף באזור, מוזמן לצאת לטיולי קיאקים שמציעות סוכנויות התיירות במקום.
8 שעות של חתירה בקיאקים בנתיב המים המרכזי עם יציאות לתעלות צדדיות, לנהר צ'אגרס הנשפך לאגם גאטון, יביאו אתכם במגע עם נופי יערות הגשם, בעלי החיים והצמחיה האופיינית לאזור ומגע בלתי-אמצעי עם ההיסטוריה של פנמה. ולא לשכוח כובע, קרם הגנה וספריי נגד יתושים.
6. הלגונה הכחולה באיסלנד
קרחונים בגודל של משאית, הרי געש מבעבעים, סלעי לבה שחורים, שדות קרח לבנים ולגונה
כחולה אחת עם מים חמים עשירים בצורן, גופרית ואצות, הופכים את המקום לאתר הספא מהמרתקים והנחשקים ביותר בעולם.
העובדה שטמפרטורת המים נשמרת כל השנה בין 37 ל39- מעלות הופכת אותה למוקד עלייה לרגל בכל ימות השנה. אין כמו רביצה באמבטיה חמה ענקית ומשותפת, כשבחוץ הטמפרטורה מגיעה לעיתים אל מתחת לאפס, והררי הבזלת מסביב מוסיפים נופך טבעי ללגונה המלאכותית, שמקבלת את מימיה ממפעל גיאו-תרמי הממוקם בקרבת מקום. גם אם אין לכם פסוריאזיס, או מחלת עור אחרת, הלגונה הכחולה היא פינוק שצריך לחוות. פעם בחיים.
7. שיט לאורך נהר המקונג
נהר המקונג הוא אחד החשובים ביותר במזרח אסיה, ומשפיע ישירות על חיי התושבים בארצות שבהן הוא עובר. אז מה דעתכם לקחת פסק זמן של חודש מהקצב המטורף של החיים, ולעלות על ספינה שתיקח אתכם לאורך למעלה מ4,000- ק"מ, ממקורות הנהר, בהרים של מחוז יונאן שבסין, ועד לדלתא שלו בים הדרומי שבווייטנאם?
"חוויית המקונג" קוראים בחברת Within Journeys למסע שנמשך 29 ימים בסוגים וגדלים שונים של סירות, ועובר בסין, מיאנמר, תאילנד, לאוס, קמבודיה ו-וייטנאם.
"היופי, ההיסטוריה והפעילות היומיומית של התושבים מתעוררים לחיים במהלך המסע. מכפרים מסורתיים לערי בירה תוססות, ממקדשים עתיקים לארמונות מודרניים," נאמר באתר החברה. ויש גם מפגשים עם מקומיים, ואפילו טקס במקדש קאו-דאי בווייטנאם, שחברי הקהילה שלו סוגדים לישו, לקונפוציוס ולבודהה.
8. למרגלות האוורסט בנפאל
אין ספק שטיפוס על ההר הגבוה בעולם הוא הרפתקה של פעם בחיים. רבים מהמטפסים שהגיעו לפסגה התחילו את המסע למרגלות האוורסט, בבייס קמפ שבנפאל. זה מקום טוב לעצור, לנוח, לתת לגוף להתרגל לגבהים העצומים, לפני שיוצאים לדרך ליעד הנכסף הנמצא בגובה 8,848 מטר.
אבל גם אם בחרתם שלא לטפס עד לפסגת ההר, עצם כיבוש הטרק המוביל לבייס קמפ, נקודת העצירה למרגלות האוורסט, הנמצאת בגובה של 5,364 מ,' הוא כבר אתגר שמצדיק את התואר "טיול של פעם בחיים."
הנשיונל ג'יאוגרפיק מארגן מסעות של 19 יום המתחילים בקטמנדו, ומסתיימים במרגלות הדרומיים של האוורסט. בדרך עוצרים בכפרים, לומדים להכיר את התרבות הייחודית של השארפה, מבקרים במקדשים מקומיים, תוך התמודדות מתמשכת עם מיעוט חמצן, קור, שבילים תלולים ושרירים שזועקים למנוחה. פעם בחיים, כבר אמרנו?
9. איי פולינזיה
נכון שאין לנו מחסור בשמש, ובכל זאת, כשאנחנו חושבים "איי פולינזיה" מתפשט חיוך של כמיהה על הפנים ותחושת חמימות בכל שאר הגוף.
בורה-בורה, טהיטי, בונגלו על המים, משקה צונן בתוך קוקוס, בקתות על כלונסאות וחופים לבנים הנשפכים ללגונות בצבע טורקיז. מדרונות עם צמחייה טרופית עשירה, ירוק מעוטר בפרחי היביסקוס, דקלים מתנשאים ככתר מסביב ללגונות, ושוניות אלמוגים שמשמשות בית לדגים טרופיים ססגוניים. גן עדן זה כאן.
אבל מסתבר שכמו בתנ"ך, גם גן העדן הזה לא מגיע חף מאזהרות, ובמקרה הזה האזהרה המרכזית היא: המקום יקר! מילת המפתח היא פינוק, וקל מאוד לשקוע בהנאות ולמצוא שבשבוע אחד באי הקסום ביזבזתם את כל החסכונות שייעדתם להשכלה הגבוהה של הילדים. ובכל זאת, עם תכנון נכון, אפשר לעשות גם את זה. פעם בחיים.
10. יערות הגשם באמזונס בפרו
כשמגיעים ליערות הגשם באמזונס יש מי שנדהמים לגלות כמה אפלוליים, קודרים וחדגוניים הם. והכל בגלל
שמעל לראש מתנשאת חופה של צמחייה עבותה וקרני השמש בקושי מצליחות לחדור אותה ולהגיע לקרקע.
אבל הכל נראה שונה לגמרי, כשעורכים את הביקור מנקודת מבט של מעוף הציפור, בגובה של 30 מטר מעל פני האדמה. אז אפשר לראות תצוגה מרהיבה ציפורים וזוחלים, כמו גם צמחים ופרחים בשלל צבעים המעטרים את צמרות העצים, וגדלים בתוך אזור החופה, הנהנה מאור ומחום קרני השמש.
במספר מקומות בפרו מציעים לתיירים "מסלול חופה" - סיורים בג'ונגל על גשרים תלויים בגובה של למעלה מ35- מ,' שעוברים בין צמרות העצים לאורך כמה מאות מטרים. אין צורך בכישורים מיוחדים או בציוד יוצא דופן. רק זוג רגליים, שיווי משקל והיעדר פחד גבהים.
- הייתם בטיול של פעם בחיים? ספרו לנו בטוקבקים!