בעקבות איקיוטק: הצעת חוק נגד גבייה אגרסיבית של עורכי-דין
לפי ההצעה שהגישו המועצה לצרכנות וח"כ בועז טופורובסקי, מכתב גבייה מעו"ד, שנועד להפחיד "חייבים", יהיה חייב לכלול את כל פרטי החברה, העסקה, החוב וחישובו. כיום, צרכנים נדרשים לשלם אחרי שנים ולא זוכרים את קיום העסקה, שלעיתים אף נעשתה שלא כדין. ההצעה הוגשה בעקבות תלונות "לקוחות" איקיוטק ויתכן שתסייע להם רטרואקטיבית
הצעת חוק למכתבי גבייה מנומקים יותר מעורכי-דין, בעקבות פרשת איקיוטק: המועצה הישראלית לצרכנות וח"כ בועז טופורובסקי, הגישו הצעת חוק לתיקון חוק הגנת הצרכן. מטרת ההצעה: מתן מלוא המידע הנחוץ לצרכן בדבר חוב שקיים על שמו ומניעת גבייה אגרסיבית ושיטת מצליח: פנייה לצרכן אחרי שנים, בעניין חוב שלא ברור אם קיים בכלל, באמצעות מכתב מעו"ד, על מנת להפחיד לכאורה את הצרכן, כדי שיישלם מהר.
- מ' המשפטים: איקיוטק לא מדייקת במכתביה שר התקשורת: "לחקור את איקיוטק בגין נסיון מרמה"
- איקיוטק: בן אופק נחקר ושוחרר בערבות
- המועצה לצרכנות: חשש שאיקיוטק ממשיכה להלחיץ צרכנים
מח"כ טופורובסקי נמסר כי בכוונתו "להתעקש על הכנסת סעיף רטרואקטיבי, אשר ידאג גם לנפגעי פרשת איקיוטק, זאת לאחר הצהרת שר התקשורת כי יתמוך במהלך זה". איקיוטק זו חברת שירותי תוכן, שהודיעה שתשלח מכתבי גבייה ליותר מ-100 אלף "חייבים". היא שלחה ושולחת מכתבים כאלה לצרכנים רבים שלא מבינים על מה ולמה הם חייבים לה כסף. משרדי ממשלה יצאו נגד מסע הגבייה הזה, שנעשה בחסות משרדי עורכי-דין.
חובה לשלוח את מלוא הפרטים ל"חייב" ולוודא שקיבל את מלוא המידע
לפי הצעת החוק - חוק הגנת הצרכן (תיקון – דרישת חוב בגין עיסקה צרכנית), עוסק יוכל לפנות לצרכן באמצעות עורכי-דין, בדרישה לפרוע חוב בגין עיסקה ולפתוח בהליכים משפטיים נגדו, אך ורק אם הוכיח כי פנה קודם לכן במכתב בדואר רשום שהצרכן קיבל ופירט בו:
(1) את שם העוסק עמו בוצעה העסקה, לרבות שמו המסחרי; (במכתבים ששלחה איקיוטק באמצעות עורכי-דין, ניתן שם העוסק, אך לא תמיד ניתן שמו המסחרי, או שניתנו שמות מסחריים רבים של רבים מעסקי איקיוטק ובמרום).
(2) את פירוט החוב, ואופן חישוב סכום החוב; (במכתבים ששלחה איקיוטק, לרוב נקבו עורכי-הדין בסכום + ריבית + דמי טיפול, אך לא תמיד פירטו לגבי תקופת החוב, מהות החוב, ממה הוא בדיוק מורכב ואיך חישבו את סכום החוב).
(3) את ההוכחה לקיומה של עסקה שנעשתה כדין ולקיומו של חוב, לפי העניין; (בתחילה, איקיוטק לא שלחה לכאורה במכתביה הוכחות לקיומה של עסקה. בהמשך שלחה הוכחות, אך משרד המשפטים טען שלפחות חלקן לא קבילות).
העוסק חייב לתת לצרכן כל מידע נוסף שייבקש
הפרטים האלה יחויבו להופיע בכל פנייה לצרכן, במסגרת ההליכים לגביית החוב הנטען. אם העוסק נקט בהליכי גבייה או משפט, מבלי שפעל בהתאם לאמור, לא תחייב ערכאה שיפוטית או כל ערכאה אחרת את הצרכן בתשלום בהוצאות משפט או הוצאות גבייה, או בכל סכום אחר העולה על על קרן החוב.
בדברי ההסבר להצעת החוק, נכתב כי אף מוצע לחייב את העוסק, בטרם נקיטת כל הליך גביה של החוב (לרבות בטרם פניה באמצעות עורך-דין), לוודא שהצרכן קיבל את מלוא המידע הנחוץ לו על מנת שיהיה מודע לדבר קיומו של החוב, גובהו ואופן חישובו ולכלכל בהתאם את התנהלותו אל מול דרישת התשלום.
בנוסף, נכתב כי "מניעת קבלת הוצאות שונות בגין הליכי גבייה, ללא שננקטו החובות הקבועות בהצעה זו, יעודדו את העוסק לפנות לצרכן באופן ישיר וראוי ויצמצמו את הצורך בהפעלת הליכי גבייה ומשפט... מובן, כי אין באמור למנוע מעוסק שפעל כדין לגבות את חובותיו בהתאם לכל דין, לאחר שנקט בפניה כאמור".
צרכנים נדרשים לשלם אחרי שנים רבות
מגישי החוק מסבירים בדברי ההסבר כי: "עוסקים יכולים לפעול לגביית סכומים המגיעים להם, לטענתם,על פי כללי ההתיישנות בתקופה שלא תעלה על 7 שנים. במקרים רבים, נדרש הצרכן לראשונה, לשלם רק לאחר שנים רבות ממועד יצירת החוב, ולעיתים סמוך למועד התיישנות החוב.
"לעיתים אף מדובר בתביעות שאינן מבוססות או הליכים שננקטו בעקבות עסקאות שלא בוצעו בהתאם לדין, ולמשל עסקאות מכר מרחוק שבוצעו ללא גילוי נאות או אי משלוח טופס הגילוי הסטטוטורי.
"בנסיבות אלה, הצרכנים נדרשים לשלם ואינם יודעים או אינם זוכרים בכלל את דבר קיומה של העסקה ואינם יכולים להתנגד לה כדין. כתוצאה מכך נגרמים להם הוצאות ניכרות בגין צורך בייעוץ או שירות משפטי".
"מסתבר שקל לנצל את הפרצות בחוק כדי להונות צרכנים"
מהמועצה לצרכנות נמסר כי "קידום הצעת החוק תפסה תאוצה בעקבות פרשה בה חברת איקיוטק ניסתה ועדין מנסה לגבות חוב של אלפי שקלים מכ-100,000 אזרחים (בניהם קשישים וקטינים). חברת איקיוטק מפעילה מספר משרדי עורכי דין אשר פועלים באגרסיביות ובאיומים כלפי אזרחים שלרוב אין להם כלל מושג על איזה חוב מדובר. חה"כ טופורובסקי יזם לאחרונה דיון בועדת הכלכלה בנושא - כל משרדי הממשלה הרלוונטים מחו כנגד התופעה ואף נפתחה מחדש חקירה של משטרת ישראל בנושא".
ח"כ בועז טופורובסקי מסר: "לא האמנתי כי חברות ומשרדי עורכי דין בישראל מוכנים לפעול בצורה כה אגרסיבית מול הצרכנים, אך מהרגע בו נחשפתי לפני חצי שנה לפרשת איקיוטק הבנתי עד כמה הצרכן אינו מוגן מספיק ועד כמה קל לנצל את הפרצות בחוק. לכן, הגשתי הצעת חוק זו יחד עם המועצה לצרכנות - הגיע הזמן לשים סוף לחגיגה הזו על גבם של הצרכנים".