אתלטיקה - המדריך למשתמש, חלק 1
לענף הכי יוקרתי ופופולרי באולימפיאדה יש המון מה להציע גם מחוץ למשחקים האולימפיים. החלק הראשון של מדריך האתלטיקה יתעסק במקצועות הריצה: איזה תחרויות אסור לפספס? איזה הישג מזכה בחצי מיליון דולר? ומי יחליף את אוסיין בולט האגדי?
אחת לארבע שנים עלילות מסי ורונאלדו ולברון וקרי נדחקות הצידה לטובת האולימפיאדה – ובעיקר עבור תחרויות האתלטיקה – היהלום הנוצץ של המשחקים האולימפיים.
עוד במדור המדריך למשתמש:
אין עוררין על כך שהאתלטיקה היא הענף האולימפי היוקרתי ביותר, לא בכדי ריצת הגמר ל-100 מ' נחשבת לשיא של המשחקים האולימפיים. מעמדה הייחודי של האתלטיקה במשפחת הענפים האולימפיים העניקה לה את הכינוי המחמיא – מלכת הספורט.
אבל אתלטיקה ממש לא מסתכמת רק באולימפיאדה, ואפילו לא רק באולימפיאדה ובאליפות העולם – תחרויות אתלטיקה נערכות לכל אורך השנה. "המדריך למשתמש" ינסה לעשות לכם סדר, לספר לכם על התחרויות ששווה לצפות בהן ויגלה לכם מי הכוכבים הבינלאומיים והספורטאים הישראלים שכדאי לכם לעקוב אחריהם.
הממלכה של מלכת הספורט גדולה. כל כך הרבה מקצועות כוללת האתלטיקה הקלה שנאלצנו לחלק הפעם את ה"מדריך למשתמש" למספר חלקים. השבוע נדון רק במקצועות הריצה וההליכה. בחלק הבא נעמוד על טיבם של מקצועות השדה הכוללים את הקפיצות, הזריקות והקרב-רב.
לאן כולם רצים? - חוקי הענף
תחרויות הריצה האולימפיות מתחלקות למספר קטגוריות. ריצות קצרות: 100 מ', 200 מ' ו-400 מ'. ריצות בינוניות: 800 מ' ו-1,500 מ'. ריצות ארוכות: 5,000 מ', 10,000 מ' ומרתון (42.195 ק"מ). ריצות משוכות ומכשולים: 100 מ' משוכות לנשים, 110 מ' משוכות לגברים, 400 מ' משוכות ו-3,000 מ' מכשולים. מרוצי שליחים: 100x4 מ', 400x4 מ' ומרוצי הליכה: 20 ק"מ ו-50 ק"מ (מקצה לגברים בלבד). המרתון ומרוצי ההליכה נבדלים מהיתר בכך שאינם נערכים במסלול הריצה אלא בכביש, מחוץ לאצטדיון.
חוץ מהריצות הללו ישנם גם מקצים רבים שאינם קיימים באולימפיאדה, אך מתחרים בהם בתחרויות אחרות כמו 3,000 מ', 15 ק"מ, חצי מרתון, אולטרה מרתון (כל ריצה שהיא מעל למרחק של המרתון המקורי), מרוצי שדה, מרוצי הרים ועוד. בעונת החורף שבה מתחרים באולם סגור מקצי הספרינט הקצרים הם 60 מ' ו-60 מ' משוכות.
היקף של מסלול ריצה אולימפי הוא 400 מ' (200 מ' באולם), בכל ריצה שבה רצים יותר מסיבוב אחד של המסלול, יישמע צלצול הפעמון לפני הסיבוב האחרון של הריצה.
הריצות ל-100 מ', 100 מ' משוכות ו-110 מ' משוכות הן היחידות שבהן האצנים רצים בקו ישר. הריצה ל-800 מ' ייחודית אף היא בכך שהאצנים מוזנקים כל אחד מהמסלול שלו, אך במהלך הריצה הם נכנסים זה למסלול של זה, מה שמוסיף לריצה אלמנט טקטי.
משוכות ומכשולים: בריצה ל-110 מ' משוכות האצנים צריכים לחלוף על פני 10 משוכות שגובהן 1.067 מ'. המשוכה הראשונה מגיעה אחרי 13.72 מ' ומכאן המרחק מכל משוכה ומשוכה הוא 9.14 מ'. הפלה של משוכה איננה פוסלת את האצן, אך באופן טבעי פוגעת במהירות ובתוצאה שלו.
בריצה המקבילה לנשים 100 מ' משוכות, גובה המשוכות הוא 83.8 סנטימטרים. המשוכה הראשונה מגיעה כעבור 13 מ', ולאחר מכן ההפרש הוא 8.5 מ' בין משוכה למשוכה.
בריצה ל-400 מ' משוכות המרחק מהמשוכה הראשונה הוא 45 מ' ולאחר מכן ההפרש הוא 35 מ' ממשוכה למשוכה. גובה המשוכה לגברים הוא 91.4 ס"מ ולנשים 76.2 ס"מ.
בריצה ל-3,000 מ' מכשולים, הרצים חולפים מעל משוכות בגובה זהה לאלו שב-400 מ' ובנוסף עוברים מעל מכשול מים, משוכה שבקצה שלה מעין בריכה קטנה שמרטיבה את רגלי הרצים.
ריצות שליחים: בריצת שליחים מתחרים בכל קבוצה ארבעה רצים כשכל אחד רץ רבע מהקטע המלא כשהוא אוחז במקל. הרץ צריך להעביר בתוך תחום מוגדר את המקל לרץ הבא. כישלון להעביר את המקל מביא לפסילה מהריצה.
הליכה: במרוצי ההליכה כדי להבדילם מהריצות, אחת הרגליים חייבת תמיד להיות במגע עם הקרקע. לאורך המסלול מוצבים שופטים הבוחנים את ההלכים, במקרה של עבירה על הכללים נשלף למתחרה כרטיס אדום – שלושה כרטיסים אדומים משמעותם הרחקה מהמרוץ.
מבנה התחרות
מבנה התחרות משתנה מעט בין מרחקי הריצה השונים, אך הרעיון הוא דומה. הרצים מתחרים במקצי מוקדמות, כשבכל מקצה מספר ספציפי של רצים ממשיך הלאה לשלב הבא, עד שמגיעים למקצה הגמר שבו שלושת הראשונים זוכים במדליות.
בריצות ל-10,000 מ', מרתון ובמרוצי ההליכה אין מקצי מוקדמות וכל המתחרים משתתפים למעשה בגמר.
הכסף הגדול מחכה למרתוניסטים - איך בנוי הסבב
עונת האתלטיקה מתחלקת לשתיים: עונת החורף ועונת הקיץ, בעונת הקיץ שנחשבת לחלק העיקרי והחשוב של העונה מתחרים באצטדיון פתוח בעוד בעונת החורף התחרויות נערכות באולם.
התחרות החשובה ביותר של הענף למעט התחרות האולימפית היא אליפות העולם באצטדיון פתוח הנערכת אחת לשנתיים בשנים אי זוגיות. אליפות העולם הבאה תיערך ב-2019 בדוחא, קטאר. אליפות העולם באולם נערכת גם כן אחת לשנתיים אך בשנים זוגיות, האליפות האחרונה נערכה בתחילת החודש בבירמינגהאם, אנגליה.
אליפות אירופה באתלטיקה נערכת אחת לשנתיים בשנים זוגיות כשהאליפות הקרובה תיפתח ב-7 באוגוסט בברלין. אליפות אירופה נערכת גם בשנים אולימפיות, בסמוך מאוד לאולימפיאדה ולרוב היא גם ההזדמנות האחרונה עבור הספורטאים הישראלים לקבוע את הקריטריון להשתתפות במשחקים האולימפיים.
סבב התחרויות היוקרתי ביותר של האתלטיקה הוא ליגת היהלום. בליגת היהלום משתתפים ספורטאי העילית בכל ענף וההשתתפות בו מותנית בהזמנה מהמארגנים – בשנים האחרונות קופצת המשולשת הישראלית חנה קנייזבה מיננקו השתתפה בכמה תחרויות במסגרת הסבב. ליגת היהלום מורכבת מ-14 תחרויות, אך בכל אחת מהן מיוצגים רק חלק ממקצועות האתלטיקה האולימפיים. בסופו של דבר כל מקצוע זוכה להופיע בין ארבע לשש פעמים בתחרויות הליגה השונות.
על התברגות בין שמונת הראשונים בכל אחת מהתחרויות הללו האתלטים זוכים בניקוד ובפרס כספי הנע בין 1,000 ל-10,000 דולר.
בסיום העונה שמונת האתלטים שצברו את הניקוד הרב ביותר בכל מקצוע מעפילים לאירועי הגמר שייערכו בציריך ובבריסל. המנצח בתחרות הגמר בכל אחד מהמקצועות השונים מוכתר לאלוף ליגת היהלום וזוכה בגביע ובפרס כספי נוסף בסך 50 אלף דולר.
חוץ מליגת היהלום ישנו גם סבב נוסף המכונה: "האתגר העולמי" וכמובן עוד אינספור תחרויות נוספות קטנות, בינוניות וגדולות.
הסבב היוקרתי ביותר לריצות מרתון, שהפכו למאוד פופולאריות בשנים האחרונות, מכונה World Marathon Majors. מדובר בשישה מרוצים שנתיים: טוקיו, בוסטון, לונדון, ברלין, שיקגו וניו-יורק אליהם מצטרפים גם בשנים הרלוונטיות המרתונים במסגרת אליפות העולם או האולימפיאדה. על התברגות בין חמשת המקומות הראשונים בכל אחד מהמרוצים הללו מקבלים הרצים ניקוד. הרץ והרצה שצברו בסיום השנה את הניקוד המצטבר הרב ביותר זוכים בפרס כספי בסך חצי מיליון דולר.
איפה אפשר לצפות בתחרויות?
ליגת היהלום משודרת במלואה בערוצי הספורט של צ'רלטון (ספורט 1-4), אליפות העולם ואליפות אירופה לרוב משודרות באחד מגופי השידור הישראלים ובנוסף גם ביורוספורט. המרתונים הגדולים משודרים אף הם לרוב ביורוספורט ו/או בצ'רלטון או בערוץ הספורט. אליפות ישראל משודרת מדי שנה בערוץ הספורט.
כמו כן שווה לעקוב אחרי אתר הבית של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית שלפעמים מעבירה שידורים ועדכונים חיים מתחרויות ספציפיות.
איך מעפילים לאולימפיאדה?
הקריטריון לקראת אולימפיאדת טוקיו טרם פורסם, אך כבר עכשיו ברור כי ההעפלה לאולימפיאדה תהיה על סמך עמידה בתוצאת סף.
לקראת האולימפיאדה התאחדות האתלטיקה הבינלאומית תפרסם רשימה של תוצאות מינימום בכל אחד מהמקצועות השונים. כל ספורטאי שיעמוד בתוצאות הסף הללו בתחרות מוכרת מראש יוכל להשתתף באולימפיאדה, כשבכל מקרה כל מדינה יכולה לשלוח לכל היותר שלושה ספורטאים בכל מקצוע.
נכון לאולימפיאדת ריו, מקצועות הריצה היחידים שבהם גם מיקום מסוים בתחרות ללא תוצאת מינימום היווה קריטריון אולימפי היו ריצות השליחים והמרתון.
העולם שאחרי בולט – כוכבי הריצות הגדולים
ריצות קצרות
הפרישה של אוסיין בולט האגדי לאחר אליפות העולם בשנה שעברה הותירה כמובן חלל עמוק. ג'סטין גטלין, אלוף העולם המכהן ב-100 מ', כבר בן 36 ונמצא בשלהי הקריירה, ונראה שמי שעשוי לכבוש את הספרינטים בשנים הקרובות הוא דווקא סגנו ובן ארצו כריסטיאן קולמן בן ה-22. קולמן שבר השנה את שיא העולם בריצת 60 מ' באולם – 6.34 שניות ומעניין יהיה לראות איזה כושר הוא יציג בעונת הקיץ.
ה-כוכב כיום של הריצות הקצרות מגיע מהריצה ל-400 מ'. ווייד ואן ניקרק הדרום אפריקאי שבר באולימפיאדת ריו את שיא העולם של מייקל ג'ונסון האגדי, העמיד אותו על 43.03 שניות והפך למועמד הבכיר להיות האדם הראשון שיורד מ-43 שניות בהקפה שלמה של המסלול. ואן ניקרק ספג בסוף השנה שעברה פציעה מוזרה במהלך משחק ראגבי, ויתחיל את ההכנות לעונת הקיץ הקרובה באיחור משמעותי.
אצל הנשים, איילין תומפסון הג'מייקנית נראתה כמו מי שכובשת את המסלול אחרי שזכתה באולימפיאדת ריו בדאבל בריצות ל-100 ו-200 מ' אבל שנה לאחר מכן איכזבה באליפות העולם ויצאה בידיים ריקות. דפני סחיפרס ההולנדית היא אצנית אדירה, בעיקר ב-200 מ', שם תוצאת השיא שלה, 21.63 שניות, מדרגת אותה במקום השלישי בהיסטוריה. טורי בואי האמריקאית, אלופת העולם המכהנת ב-100 מ', שווה אף היא מדליה בכל תחרות גדולה.
עוד שם ענק שיהיה מעניין לעקוב אחריו השנה הוא שלי אן פרייזר-פרייס, אלופה אולימפית פעמיים ברציפות ב-100 מ', שתחזור להתחרות השנה אחרי הפסקה ארוכה שלקחה בגלל הולדת בנה. ראויה לציון גם מרי ג'וזה טה-לו מחוף השנהב שסיימה באליפות העולם האחרונה שנייה ב-100 וב-200 מ'.
הכוכב הגדול של הריצות הבינוניות הוא דייויד רודישה הקנייתי, שיאן העולם ב-800 מ' (1:40.91 דקות) ופעמיים ברצף אלוף אולימפי. קסטר סמניה הדרום אפריקאית, הזכורה מבדיקות המגדר שאולצה בעבר לעבור היא כיום ליגה בפני עצמה בריצה המקבילה לנשים. גנזבה דיבאבה האתיופית, אחותה הצעירה של הרצה האגדית טירונש דיבאבה, אמנם איכזבה לחלוטין באליפות העולם האחרונה אך היא עדיין נחשבת לכוכבת הגדולה ב-1,500 מ' ובעלת שיא העולם – 3:50.07 דקות.
מו פארח הבריטי שלט ללא עוררין בשנים האחרונות בריצות ל-5,000 ו-10,000 מ' אך החליט לאחרונה לזנוח את המסלול ולהשקיע את מרצו בריצות כביש. יהיה מעניין לראות כיצד תתעצב מחדש הצמרת העולמית בריצות הללו בלעדיו.
אצל הנשים הכוכבת הגדולה ב-10,000 מ' היא אלמז איינה האתיופית ששברה באולימפיאדת ריו שיא עולם בן 23 שנים והעמידה אותו על 29:17.45 דקות.
ריצת המרתון עמוסה כיום בכוכבים וברצים מצוינים. שיאן העולם המכהן הוא דניס קימטו הקנייתי המחזיק בשיא העולם (2:02.57 שעות). קנניסה בקלה המחזיק בשיאי העולם ב-5,000 ו-10,000 מ', ביצע הסבה למרתון ומאז הספיק כבר לקבוע את התוצאה השנייה בטיבה בכל הזמנים – 2:03:35 שעות. האלוף האולימפי הקנייתי אליוד קיפצ'וגה ובן ארצו ג'ופרי קירוי שניצח בשנה שעברה במרתון בברלין ובאליפות העולם נחשבים אף הם למתחרים חזקים ביותר, וכמובן מעניין יהיה לראות כיצד ישתלב בחבורה הזו מו פארח.
המרתון לנשים עבר טלטלה אחרי שג'מימה סאמגונג הקנייתית, האלופה האולימפית, נכשלה בבדיקת סמים שנערכה לה מחוץ לתחרות. בהיעדרה בין הרצות ששוות לעקוב אחריהן אפשר לציין את הקנייתיות הוותיקות אדנה קיפלאגאט (38) ומארי קייטיני (36) ורוז צ'לימו, קנייתית המייצגת את בחריין. אבל, אולי השם המעניין ביותר הוא טירונש דיבאבה האתיופית, אחת מהרצות הגדולות בהיסטוריה על המסלול, שביצעה הסבה למרתון וכבר הספיקה לקבוע תוצאה מעולה – 2:17:56 שעות.
משוכות ומכשולים
תקופה מעניינת עוברת על ריצת ה-100 מ' משוכות לנשים. קנדרה הריסון האמריקאית שברה את שיא העולם והעמידה אותו על 12.20 שניות, אבל עדיין לא זכתה במדליה בתחרות גדולה. סאלי פירסון האוסטרלית, אמנם לא קבעה תוצאה מהירה כמו הריסון, אך עם מדליית זהב אולימפית מלונדון ושתי אליפויות עולם היא ככל הנראה המתחרה החזקה ביותר במקצוע הזה.
הריצה ל-3,000 מ' מכשולים נשלטת באופן מסורתי על ידי קניה והכוכב הגדול היום במרחק הזה הוא האלוף האולימפי ואלוף העולם קונססלוס קיפרוטו שהצליח לנשל מכס המלך את בן ארצו והטקטיקן המושלם אזקיאל קמבוי. מבין הנשים הכוכבת הגדולה היא רות ג'בט, קנייתית המייצגת את בחריין המחזיקה בשיא העולם – 8:52.78 דקות.
הספורטאים הבולטים בישראל
ריצות קצרות
שתי הספרינטריות הבולטות כיום לנשים הן דיאנה וייסמן הצעירה (19) בעלת שיא אישי של 11.60 שניות ואולגה לנסקי ששברה בעבר את השיא הישראלי ב-100 מ' (11.42 שניות), אך הוא לא הוכר בגלל שלא התייצבה לבדיקת סמים. לנסקי נמצאת כרגע בהפסקה זמנית בעקבות לידת בנה. שם נוסף ששווה לזכור הוא גל קדמון, רק בת 17 וכבר מחזיקה בשיא אישי של 11.87 שניות.
מבין הגברים השם המפורסם ביותר בספרינטים מגיע מ-400 מ', דונלד סנפורד שכבר התחרה בשתי אולימפיאדות במדי ישראל. סנפורד שעלה לישראל מארה"ב בעקבות נישואיו לכדורסלנית דניאל דקל מחזיק בשיא אישי של 45.04 שניות. הישג השיא שלו הוא מדליית ארד באליפות אירופה ב-2014.
בריצות ל-100 ו-200 מ', השם הבולט הוא אמרי פרסיאדו (23), ששיאיו האישיים עומדים על 10.38 שניות ב-100 מ' ו-20.99 במרחק הכפול. ראוי לציון גם גל ארד, רק בן 18, וכבר קבע 10.59 שניות ב-100 מ'.
ריצות בינוניות וארוכות
רק בשבוע שעבר נרשם אחד ההישגים המרשימים ביותר של ישראל בריצות הארוכות כשהרצה לונה צ'מטאי סלפטר סיימה במקום ה-12 באליפות העולם בחצי מרתון בתוצאה נהדרת של 1:08.58 שעות, שיא ישראלי חדש. צ'מטאי סלפטר רצה גם מרתון מלא והתחרתה במרתון האולימפי בריו. בנוסף היא מחזיקה בשיא הישראלי ב-10,000 מ' - 32:43.89 דקות. יחד איתה התחרתה בריו במרתון גם מאור טיורי המחזיקה בשיא הישראלי ב-5,000 מ' (16.07.77 דקות).
ילנה דולינין, שהדהימה בשנה שעברה עם שיא ישראלי במרתון בריצה הראשונה שלה (2:35.59 שעות), סובלת כרגע מפציעה.
במרחקים ל-1,500 ו-3,000 מ' מכשולים השם החם הוא אדווה כהן, כשב-3,000 מכשולים היא אף מחזיקה בשיא הישראלי – 10:07.82 דקות. כהן מתחרה כיום עבור מכללת אייווה.
אצל הגברים יש מספר רצים בולטים בריצות הארוכות: גירמה אמרה ומארו טפרי (שבר בשבוע שעבר את השיא הישראלי בחצי מרתון – 1:02.24 שעות), איימרו עלמיה (שיאן ישראל ב-10,000 מ' – 28:09.42 דקות) ומוגס טסמה הסובל כרגע מפציעה. ימר גטהון הוא השם הבולט ב-1,500 מ' והוא מחזיק בתוצאות יפות גם במרחקים ארוכים יותר.