שתף קטע נבחר
 

האינפלציה יורדת בכל העולם, אבל לא בישראל

המשבר מוריד מדדים בעולם: המחירים באירופה, ארצות הברית וסין יורדים, והאינפלציה במזרח אירופה ובמזרח התיכון נחלשת. ואילו בישראל - המחירים ממשיכים לעלות. שלמה מעוז: "זה צירוף של הבידוד שלנו והמדיניות המטומטמת שעוד נשלם עליה"

סין והעולם המערבי: המדד המדשדש רוסיה, ליטא, ירדן: האינפלציה קפאה ישראל: מרוויחים פחות, משלמים יותר "אנחנו אי בודד, אז דופקים מחירים" 

מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שעמד על 0.9% הוא מדד מפתיע. הוא מפתיע לא רק בגלל שהאנליסטים ו"חזאי האינפלציה" למיניהם לא חזו אותו: אלה נכשלים בחיזוי המציאות חודש אחרי חודש. הוא מפתיע כיוון שמדובר במדד גבוה בעיצומו של משבר כלכלי, בזמן של אבטלה, פיטורים וקיצוצי שכר; והוא מפתיע כיוון שבהשוואה בינלאומית, המדד בישראל הוא גבוה יותר מאשר ברוב המדינות; והוא מפתיע כי ישראל היא אחת המדינות היחידות בתבל, שבה, למרות המשבר הכלכלי, האינפלציה נמצאת דווקא במגמת עליה.

 


אינפלציה בישראל ובעולם

אינפלציה בישראל ובעולם
מדינה אינפלציה בשנת 2008 אינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (יוני 2008-יוני 2009) מדד חודש יוני
ישראל 3.8%+ 3.6%+ 0.9%+
סין 6%+ 1.7%- 0.5%-
בריטניה 3.8%+ 1.8%+ 0.3%+
ארה"ב 4.2%+ 1.4%- 0.7%+
רוסיה 13.9%+ 7.6%+ 0.2%+
גוש האירו 2%+ 1.4%+ 0.1%-
ליטא 10.5%+ 3.9%+ 0.3%-
איסלנד 13.8%+ 0.9%+ 12.2%+
ירדן 14.9%+ 0.1%+ 2.1%+
הרשות הפלסטינית 11.5%+ 5%+ 0.35%+

 

 

 

 

 

סין והעולם המערבי: המדד המדשדש

בתחילת שנת 2008 נמצא העולם על סף התפרצות אינפלציונית. הבום הכלכלי שעבר על סין ועל הודו הגדיל באופן דרמטי את רכישת המזון, הדלק ומוצרי הצריכה בשתי מדינות הענק, והעלה את מחירי הסחורות בכל העולם. מרבית הכותרות והתחזיות הכלכליות לא עסקו בחשש מפני משבר כלכלי גלובלי, אלא מפני האינפלציה.  

 

כיום, המצב שונה לחלוטין. משבר כלכלי מוביל לפיטורי עובדים ולקיצוצי שכר, ואלה מצמצמים את כוח הקניה ואת הביקוש לסחורות - וגורמים לירידת מחירים. מבדיקת של מדד המחירים לצרכן (consumer price index-cpi) במדינות שונות עולה כי המגמה הרווחת היא ירידה דרמטית בשיעור האינפלציה, ובמשקים הגדולים והחזקים יותר - נטייה לירידת מחירים.

 

ארצות הברית רשמה ב-2008 אינפלציה של 4.2%, גבוהה מאוד, ביחס - בהמשך לאינפלציה של 2.9% שנרשמה שם ב-2007. אבל ככל שהמשבר העמיק, השתנתה המגמה. בחודש דצמבר 2008 עמד המדד האמריקני על מינוס 0.8% (0.8%-). בינואר ובפברואר נרשמו בארה"ב מדדים חיוביים של 0.3% ו-0.4%, באפריל עמד המדד על 0 ובמאי הוא עלה ב-0.1%. יוני הוא החודש הראשון מאז "ספטמבר השחור" של הבורסות בארה"ב שנרשם בו מדד גבוה יחסית - 0.7%.

 

כשמשווים את המחירים בארה"ב ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, מגלים כי ממאי 2008 עד מאי 2009 הם ירדו ב-1.3%, ומיוני 2008 עד יוני 2009 הם ירדו ב-1.4%.

 

גם הכלכלה השניה בגודלה בעולם, סין, עברה מאינפלציה לדפלציה. בשנת 2007 נרשמה בסין אינפלציה של 4.8, וב-2008 היא הגיעה לשיעור מדאיג של 6%. בחמשת החודשים האחרונים נרשמו בסין מדדים שליליים: בפברואר נרשם מדד של (1.6%-); במרץ: (1.2%-); באפריל: (1.5%-), במאי: (1.4%-), וביוני: (-1.7%). במהלך 12 החודשים האחרונים - מיוני 2008 עד יוני 2009 - נרשמה בסין אינפלציה שלילית (דפלציה) של 0.5%.   

 

בגוש האירו נרשמה ב-2008 אינפלציה של 2%. אירופה נפגעה מהמשבר הכלכלי פחות מארה"ב, אבל גם שם פוטרו מיליוני עובדים, כוח הקנייה ירד פלאים והאינפלציה נחלשה בהתאם. בחודש יוני נרשם בגוש האירו, לראשונה מזה שנים, מדד שלילי של 0.1%. במהלך 12 החודשים האחרונים נרשמה בגוש האירו אינפלציה חיובית של 1.4%, יותר מאשר בארה"ב אבל הרבה פחות מהאיפלציה האירופית ב-2008. בבריטניה נרשמה ב-2008 אינפלציה של 3.8%, ואילו בהשוואה בין יוני 2008 ליוני 2009 עלה המדד הבריטי רק ב-1.8%.

 

הירידה במדד מאפיינת גם כלכלות קטנות. בסינגפור נרשמה אשתקד אינפלציה של 4.3%, וברבעון הרביעי של 2008 היא הגיעה ל-5.4%, אך ברבעון הראשון של 2009 היא ירדה ל-2.1% בלבד. בפולין נרשמה אשתקד עליית מחירים של 3.5% אך במהלך השנה האחרונה (יוני 2008 - יוני 2009) הם ירדו ב-1.8%. 

 

חזור למעלה
רוסיה, ליטא, ירדן: האינפלציה קפאה

רוסיה נמצאה ערב המשבר בעיצומה של חגיגת השקעות בנדל"ן ועל סף התפרצות אינפלציונית. זאת כמו זאת קפאו עם פרוץ המשבר. במהלך 2008 עלו המחירים לצרכן ברוסיה ב-13.9%. בשנה האחרונה (עד יוני), לעומת זאת, הם עלו ב-7.6% בלבד, וביוני נרשם ברוסיה מדד של 0.2% בלבד.

 

גם בליטא נרשמה אשתקד אינפלציה גבוהה של 10.5%, אך מאז תחילת השנה היא נמצאת בירידה מתמדת. המחירים בליטא ביוני השנה היו נמוכים ב-0.3% לעומת המחירים במאי וגבוהים ב-3.9% בלבד לעומת יוני שעבר.  

 

אחת הנפגעות הקשות ביותר מהמשבר הכלכלי הייתה איסלנד, שהפכה בשנות ה-90' למרכז בינלאומי של העסקים הפיננסיים וקרסה יחד אתם. המשבר באיסלנד הביא לאינפלציה קשה, שהסכמה אשתקד ב-13.8%. אבל גם באיסלנד האינפלציה נחלשה מעט, וכעת היא עומדת על 12.2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. 

 

התפרצות אינפלציונית שנקטעה התרחשה גם באחדות מהמדינות השכנות שלנו. בירדן נרשמה אשתקד אינפלציה של 14.9%, ואילו ברבעון השני של שנת 2009 נרשמה שם ירידת מחירים של 2.8%. מדד חודש יוני בירדן עמד על (2.1%-).

 

גם הרשות הפלסטינית - שותפתה של ישראל ב"גוש השקל" - רשמה בשנת 2008 אינפלציה של 11.5%. הפלסטינים האשימו בצרה, כרגיל, את ישראל, בגלל עליית המחירים בישראל עצמה ובגלל המצור על עזה שגרם למחסור בסחורות ברצועה, אבל בחודש יוני השנה נרשמה ברשות אינפלציה של 0.35% בלבד.  

 

חזור למעלה
ישראל: מרוויחים פחות, משלמים יותר

האינפלציה בשורה ארוכה מאוד של מדינות בחלקים שונים של העולם נמצאת בירידה. בחלקן (סין, ארה"ב, גוש האירו, ליטא, ירדן) יש דפלציה, ובחלקן (ליטא, רוסיה, איסלנד) יש עדיין אינפלציה, אך היא הולכת ויורדת.

 

 

בישראל, לעומת זאת, עסקי האינפלציה כרגיל. ב-2008 נרשמה כאן אינפלציה ברמה אמריקנית - 3.8%. מדד חודש אפריל עמד על 1%, מדד מאי עמד על 0.4% ומדד יוני עמד על 0.9%, ואם משווים את רמת המחירים בין יוני ליוני שעבר - מוצאים שהם עלו ב-3.6%, כמעט כמו העלייה שרשמו בשנה שעברה. האינפלציה הייתה כאן לפני המשבר והיא עדיין כאן.

 

מה הסיבה לייחודיות הבולטת הזאת של ישראל? יהיו מי שינסו לקשר אותה עם המיתוס, כאילו "המשבר הכלכלי פגע בישראל הכי פחות". זהו מיתוס. בישראל פוטרו בשנה האחרונה יותר מ-100 אלף עובדים, יותר מאשר בכל שנה בתולדות המדינה. הייצוא הישראלי, קטר הצמיחה של המשק, ירד, בפעם הראשונה מאז קום המדינה.

 

אכן, המשבר פגע בנו פחות ב"מולדתו" ארה"ב, או במשקים שתלויים בה במיוחד, כמו איסלנד ואירלנד, וכן בכמה מדינות במזרח אירופה. באמריקה פוטרו יותר עובדים, גם ביחס לגודל המדינות, ומיליוני אמריקנים נותרו חסרי בית. אבל אם משווים את היקף הפיטורים בישראל לאלה של צרפת ובריטניה, מגלים כי מספר המפוטרים היה דומה ביחס לגודל המדינה, ואילו בסין פוטרו פחות עובדים. מי שלא מטמין את ראשו בחול רואה שיש כאן משבר כלכלי קשה שמוריד את כוח הקניה הממוצע של משפחת ישראלי.      

 

חזור למעלה
"אנחנו אי בודד, אז דופקים מחירים"

מה הוא "סוד הקסם" של האינפלציה הישראלית? מה ניתן ללמוד ממנה על מצב המשק? נתוני האינפלציה משתנים במהירות מחודש לחודש, וקשה לדעת אם מדובר בתופעה ארוכת טווח. חלק מהפרשנים והאנליסטים סבורים שהאינפלציה בישראל זמנית, ואחרים סבורים שהעולם כולו עומד בפני התפרצות אינפלציונית. מרבית הפרשנים הללו לא חזו את המשבר הכלכלי ונכשלים כישלון חרוץ, חודש אחרי חודש, גם בחיזוי האינפלציה. מצד שני, איך נבין את המצב בלעדיהם? 

 

"האינפלציה הישראלית היא בהחלט ייחודית, וסותרת את מה שקורה בחו"ל וגם את השכל הישר", אומר הפרשן שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס-נשואה, "יש לה כמה סיבות, שאחת מהן היא טעות שעושה הממשלה. בזמן שמדינות אחרות מורידות את המסים העקיפים כדי לעודד את הצמיחה, ישראל מעלה את המע"מ, מטילה את היטל הבצורת האידיוטי, מעלה את המס על המכוניות, על הדלק ועל הסיגריות. אנחנו חיים בטראומה של גירעון ממשלתי, אבל כיום כל המדינות מרחיבות את הגירעון כדי להתמודד עם המשבר. כל זה פוגע קשות בשכבות החלשות ובמעמד הביניים ומדכא את הפעילות במשק, ונראה לי שעוד נשלם על כך ביוקר".  

 

"אבל יש עוד סיבה. אנחנו משק קטנטן, קרטליסטי-מונופוליסטי שמאפשר לפירמות לדפוק מחירים חופשי-חופשי. יש כאן מעט חברות וזה בהכרח פוגע בתחרות. באוזבקיסטאן יש 7 תחנות טלוויזיה, אצלנו יש שלוש (1,2 ו-10, ת.ג.). יש לנו שלושה וחצי מפעילי טלפון, חברת מים אחת ושלוש או ארבע חברות מזון שחולשות על המשק. עוצמת החברות מתגלה בזמן משבר: במדינות אחרות הן נאלצות להוריד מחירים בגלל ירידת כוח הקניה".

 

מה קורה בסינגפור? למה שם אין אינפלציה?

 

"אנחנו אי בודד, סינגפור היא לא. אם לסינגפורי כואבות השיניים ורופאי השיניים בסינגפור יקרים מדי לטעמו, הוא יכול לעלות על מכונית ולנסוע למלזיה. הוא יכול לנסוע לשם בשביל להסתפר. ההולנדי יכול לנסוע לעשות שופינג בבלגיה, הסעודי יכול לנסוע לירדן. כאן, אנחנו לא בקשרים עם השכנים שלנו, ובשביל לצאת מהארץ צריך לטוס - והבנאדם לא יטוס בשביל לרכוש שירותים, אלא יישאר כאן ויהיה תלוי בספק המקומי".

 

הסינים יכולים להסתפר ולעשו קניות רק בסין. למה בסין אין אינפלציה?

 

"בסין הוא יכול לנסוע למחוז אחר. במדינות הגדולות - סין, ארצות הברית, ברזיל, האיחוד האירופי - המצב הוא הטוב ביותר, כי יש להם תחרות פנימית".

 

יש עוד מדינות אי, שגם בהן יש אינפלציה?

 

"באיסלנד יש מצב דומה. הכל שם מיובא, רשת החשמל שלהם עצמאית והם לא יכולים לנסוע לנסיעה קצרה בשום מקום. באיסלנד יש עכשיו אינפלציה מטורפת, שנובעת גם מהעובדה שהם אי וגם מהעובדה שהם 'חטפו' הכי חזק את המשבר הכלכלי, מסיבות אחרות".

 

הדברים שאתה אומר לא רלוונטיים לענף הנדל"ן, כי רוב רכישות הנדל"ן בעולם הן עדיין מקומיות, ועדיין, הנדל"ן בישראל מתייקר בזמן שמדינות אחרות המחיר שלו יורד.

 

"נכון. נדל"ן זאת עוד בועה שלנו, וזאת סיבה שלישית לעיוות הזה של האינפלציה. הסיבות לכך הן אחרות: הביקוש כאן גבוה, בגלל הילודה, וההיצע קטן בגלל הבירוקרטיה, בגלל שאנחנו המדינה היחידה שהקרקע בה לא סחירה. בגלל זה, אני מצטער שאנשים לא מבינים אתהרפורמה של ביבי, ומקווה שהיא תעבור בכל זאת".

 

יש כאלה שיגידו שהאינפלציה כאן ממשיכה בגלל שהמשבר הכלכלי כאן פחות קשה.

 

"המשבר הכלכלי כאן אכן פחות קשה מאשר בהרבה מהמדינות בעולם. זה נובע, לדעתי, מהעובדה שאנחנו משק במלחמה. צה"ל וכוחות הביטחון הם צרכנים ענקיים, ששומרים על רמת פעילות משקית גבוהה. אפשר להגיד שצה"ל עשה לנו מראש תוכנית האצה עוד לפני המשבר. תוסיף לזה את החולשה של הנדל"ן אצלנו ואת העוצמה של ההייטק. אבל מה שמדאיג אותי זה שהמשבר כאן עלול להחמיר דווקא בגלל האינפלציה".

 

מדוע?

 

ראשית, האינפלציה תאלץ את סטנלי פישר לבצע העלאת ריבית מוקדמת. אני מניח שעומדת להיות אינפלציה בכל העולם. מדינות שפכו טונות של כסף כדי להפסיק את המשבר. אמריקה הדפיסה 12.5 טריליון דולר, אירופה הדפיסה 5.8 טריליון. במוקדם או במאוחר, הם יצטרכו להעלות את הריבית. אבל האינפלציה כאן תתחיל להשתולל מוקדם יותר - וזה כבר קורה - אנחנו עלולים להיות הראשונים שיאלצו להעלות ריבית. זה לא בדיוק טוב בשביל לשמור על הייצוא שנשחק.  

 

האינפלציה מגבירה את אי-הוודאות של החברות. חלק מהן לא יוכלו לשרת את ההון שלהן ולגייס כסף. אחרות ימכרו פחות. יפטרו עובדים, והשכבות החלשות ומעמד הביניים יאכלו אותה פעמיים - גם פיטורים וגם אינפלציה. איך אפשר לצאת ממשבר במצב כזה?

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קניות בישראל: הולך ומתייקר
צילום: אבי חי
קניות בארצות הברית: המחירים הפסיקו לעלות
צילום: AP
שלמה מעוז: "נשלם על האינפלציה ביוקר"
צילום: עמית שעל
מומלצים