מה יכול להשתבש בטיסה ואת מי אפשר לתבוע?
עיכוב בלתי צפוי, כרטיסים שגויים, ישיבה במקום לא נוח, העדרות מרשימת הנוסעים ואפילו הגעה ליעד שונה מזה שאמורים להגיע אליו - כל הטעויות שיכולות לקרות בטיסה ופסיקת בתי המשפט בעניין - מי צריך לשלם עליהן וכמה?
אין ספק, כי חופשה הגונה היא בדיוק מה שאתם צריכים כרגע. ארזתם את כל הבית, הגעתם לשדה התעופה, התכוננתם לעלות על הטיסה ולהגיע ליעד החלומי - הכל נראה נפלא. מה כבר יכול להשתבש בטיסה?
- שעות הטיסה השתנו - מי אחראי?
- משפחה הורדה ממטוס בגלל הריון, ולא תפוצה
- מה הפיצוי על מזוודה שחזרה אחרי 32 יום?
מסתבר, שלא מעט דברים. כך למשל אתם יכולים לגלות שיש עיכוב בטיסה. לפעמים מדובר בעיכוב קצר של שעה ולפעמים מדובר בעיכוב משמעותי בן כמה שעות טובות. עוד אתם יכולים לגלות, כי השם שלכם לא מופיע ברשימת הנוסעים מסיבה לא ברורה ואינכם מורשים לעלות על הטיסה. האם ייתכן שחברת הנסיעות שדרכה הזמנתם כרטיסים עשתה טעות כלשהי? אולי.
אם אתם אנשי עסקים מכובדים שמתכננים להתרווח במושב הנוח שבמחלקת העסקים, להניח את הראש ולחטוף תנומה קלה עד שתגיעו לפגישה החשובה שהתכוננתם לקראתה כל כך הרבה, ייתכן שתגלו קושי במימוש תכניות אלו. כן, הייתה טעות והכסא שהוקצה לכם נמצא במחלקת תיירים ולא במחלקת עסקים. לעבור מקום לא תוכלו כי נאמר לכם שהמחלקה מלאה עד אפס מקום.
טעויות כאלו ונוספות מתרחשות במקרים לא מעטים של טיסות. קיבצנו תביעות מעניינות שהוגשו בשנה האחרונה בשל בעיות שונות בטיסות, החל מעיכוב בטיסה וכלה בהגעה ליעד אחר מהמבוקש.
אין זמן לדיוטי פרי
שעת הטיסה חשובה מאוד ובהתאם אליה, אנו מתכננים בקפידה את זמן ההגעה לשדה התעופה והשהייה בו. הגעה בסמוך מדי לשעת הטיסה הנקובה בכרטיס או איחור קל עלולים לעלות ביוקר, אך מה קורה כשהאיחור הוא לא באשמתנו וכשנבצר מאיתנו לערוך קניות בדיוטי פרי?
כך קרה לבני זוג, שהזמינו 6 כרטיסי טיסה לרומא עבורם ועבור ילדיהם בחברת השטיח המעופף . הטיסה אמורה הייתה לצאת ביולי 2008 בשעה 17:45, אולם לפני מועד הטיסה קיבלו בני הזוג הודעה מהשטיח המעופף כי הטיסה בוטלה והיציאה הוקדמה לשעה 8:00 בחברת תעופה אחרת.
בהתאם לכך, התובעים הגיעו לשדה התעופה בשעה 5:00, אך כשבדקו את לוח ההמראות גילו להפתעתם הרבה, כי הטיסה אמורה לצאת בשעה 5:45. בני הזוג וילדיהם נאלצו להסדיר את ענייניהם במהירות ולרוץ למטוס בקוצר נשימה, מבלי שהספיקו לבלות ולקנות בדיוטי פרי כפי שתכננו.
התובעים בקשו פיצוי של 10,000 שקלים בשל הצער ועגמת הנפש שנגרמו להם כתוצאה מהריצות והעדר היכולת לערוך קניות בדיוטי פרי. השופט גד ארנברג מבית משפט השלום בתל אביב קיבל את טענות התובעים ופסק להם פיצוי, אך לא בסכום שנתבע.
"משפחה שמבקשת לנסוע לחו"ל מבקשת לעשות זאת בנוחות ללא לחצים וריצות. הגעה לשדה התעופה בידיעה שיש עוד כ-3 שעות לטיסה ונפילה למציאות בה יש לרוץ כדי להשיג את הטיסה היוצאת בעוד כ-45 דקות אינה חוויה נעימה", כתב השופט בפסק הדין.
עם זאת, השופט קבע כי התובעים בכל זאת בילו בנעימים, ועגמת הנפש שנגרמה להם לא הצליחה לקלקל את הטיול. משום כך חייב השופט את השטיח המעופף לשלם לתובעים פיצוי של 1,000 שקלים (א 21736/08 בן דור ענת נ' חב' השטיח המעופף בע"מ).
נעלמים מרשימת הנוסעים
כאשר מגיעים לשדה התעופה, שומעים את הכרוז ומתכוננים לעמוד בתור ולעלות על הטיסה, אין דבר מתסכל יותר מלגלות, כי שמותיכם לא מופיעים ברשימת הנוסעים. איך קורה דבר כזה? ומי צריך לשלם על הטעות וכמה?
משפחת זיו עמדה בפני מצב לא נעים כזה - בפברואר 2008 קנו בני המשפחה כרטיסים מאל-על לחופשה משפחתית בארה"ב וביקשוו מהסוכן לדאוג לכך שהם יקבלו מושבים המתאימים להתקנת עריסה לבתם התינוקת. ואכן, באפריל 2008 המריאו התובעים לארה"ב וקיבלו מושבים שהותקנה בהם עריסה לתינוקת.
שלושה שבועות לאחר מכן ביקשו התובעים לאשר את טיסתם חזרה לארץ באמצעות אתר האינטרנט של אל-על, שם ראו שגם בטיסה חזרה הם קיבלו מושבים באותה שורה המתאימים להתקנת עריסה לתינוקת.
אולם למחרת, כאשר הגיעו בני המשפחה לשדה התעופה JFK בניו יורק, הם נדהמו לגלות כי שמותיהם לא מופיעים ברשימת הנוסעים בטיסה. הדייל בדלפק הציע לתובעים להזמין כרטיסים חדשים על אף שהציגו בפניו את כרטיסי הטיסה שבידיהם.
בתום בירורים ותלאות רבות, במהלכם נאלצו התובעים - זוג עם שלושה ילדים קטנים - לעמוד באופן מבזה ומשפיל ליד הדלפק במשך מספר שעות ללא מקום ישיבה וללא מענה לצרכיהם הבסיסיים, הודיעו להם בסופו של דבר כי יש מקום על הטיסה. כמובן שתנאי הטיסה היו שונים - התובעים לא קיבלו מושבים שניתן להתקין בהם עריסה לתינוקת והם נאלצו להחזיק את התינוקת על הידיים למשך כל הטיסה.
התובעים, שתארו את הטיסה במילים: "סיוט מתמשך", ביקשו פיצוי של 5,000 שקלים בשל מחיקתם מרשימת הנוסעים, קבלת מושבים ללא אפשרות להתקנת עריסה, סבל בגין ההמתנה ליד הדלפק בשדה התעופה ועוגמת נפש.
מנגד טענה אל-על, כי בסיכומו של דבר עלו התובעים על הטיסה שהזמינו והגיעו ליעדם המבוקש. בנוסף טענה אל-על כי האחריות מוטלת על "דלתא" - החברה שבאמצעותה טסו התובעים קודם לכן מבוסטון לניו יורק ושנתנה הוראה להסיר את שמות התובעים מרשימת הנוסעים.
השופט זכריה ימיני מבית המשפט לתביעות קטנות ברמלה קבע, כי האחריות מוטלת על אל-על, שכן התובעים כרתו איתה את החוזה ולא עם דלתא. באשר למושבים נקבע, כי אין לאל-על מחויבות לספק בטיסה כיסא זה או אחר ללקוחותיה.
עם זאת רבע השופט, כי התובעים לא הוכיחו כי נגרמו להם נזקים מלבד עגמת נפש ולפיכך יש מקום לפצותם בגין עגמת נפש בלבד בסך 1,500 שקלים. כמו-כן חויבה אל-על בתשלום הוצאות משפט של 300 שקלים. (ת"ק 1997/08 זיו אורלי נ' אל על נתיבי אויר לישראל בע"מ).
מחלקת תיירים במקום עסקים
מקרה אחר שנבע מטעות ברישום ולמעשה מ"רישום יתר", הגיע לפתחו של בית משפט השלום בתל אביב: רופא בכיר בבית החולים סורוקה בבאר שבע טס עם 3 חברים לאתיופיה באפריל 2008. הטיסה לאתיופיה התנהלה כסדרה, אולם בטיסה חזרה לארץ היו בעיות - התובע קנה כרטיס במחלקת עסקים, אך נאמר לו כי אין מקום על הטיסה. בסופו של דבר נמצא לו מקום במחלקת התיירים והוא נאלץ לשבת בשורה האחרונה ליד השירותים.
התובע ביקש פיצוי בשל עגמת הנפש ואי הנוחות שנגרמו לו. השופט יעקב שינמן מבית משפט השלום בתל אביב קבע, כי התסכול והכעס של התובע רבים ומוצדקים, ואין להקל ראש בתחושת העלבון שלו כשנאלץ לעמוד בשדה התעופה ולחשוש, כי לא יעלה על הטיסה ויאחר לשוב ארצה על כל המשמע מכך, בייחוד אם לוקחים בחשבון שהוא רופא בכיר בבית החולים סורוקה.
"אם לא די באירוע זה, התסכול העלבון ועגמת הנפש רק גברו כשהתובע נאלץ לשבת במושב האחרון במחלקת תיירות במקום במחלקת עסקים בהתאם לכרטיס שרכש. על כל אלו נוספו הטרחה, הזמן והמשאבים הנפשיים שהיו לתובע לצורך ניהול התובענה כאן", כתב השופט בפסק הדין.
עם זאת השופט סייג את עגמת הנפש שנגרמה לתובע, שכן מלכתחילה התכוון התובע לטוס עם חבריו במחלקת תיירים ורק בשל תקלה שאירעה באשמתו - הוא לא טס איתם ונאלץ לרכוש את הכרטיס במחלקת עסקים. לפיכך נקבע כי לתובע לא נגרמה עוגמת נפש גדולה מעצם הישיבה במחלקת התיירים במקום במחלקה העסקים.
לאור האמור נקבע, כי החברה ממנה קנה התובע את הכרטיס- אתיופיאן איירליינס אינטרפרייס, תפצה את התובע ב-2,500 שקלים בשל עוגמת הנפש ואי הנוחות שנגרמו לו. בנוסף חויבה החברה לשלם לתובע סכום השווה ל-175 דולר בשל הפרש מחיר הכרטיס (בכיוון אחד). (א 488893/08 ד"ר אבנת אמנון נ' אתיופיאן איירליינס אינטרפרייס).
הגעה ליעד שונה מהמבוקש
רישום יתר או ישיבה במקום לא נוח - כל אלו נראים פתאום כמו "צרות קטנות" ביחס לאפשרות של הגעה ליעד אחר מזה שהייתם אמורים להגיע אליו. כך למשל, בית משפט השלום בתל אביב דן בתביעה של אדם שקנה כרטיס טיסה לקייב אך גילה, שהטיסה עליה עלה הייתה בעצם למולדובה.
התובע, אדם ירא שמיים ושומר מצוות, ביקש לחגוג את ראש השנה בעלייה לקברו של הרבי מברסלב, שנמצא באומן שבאוקראינה. לצורך כך הוא קנה כרטיס טיסה בטיסת שכר מנתב"ג לקייב דרך איסטנבול. מועד הטיסה נקבע ליום 21.9.06 והחזרה ליום 26.9.06. התובע שילם 420 דולר עבור כרטיס הטיסה.
התובע, אדם פשוט ולא משכיל שאינו קורא או דובר אנגלית, נדהם לגלות בדיעבד כי טיסת ההמשך מאיסטנבול עליה עלה, הייתה מיועדת לקישנייב שבמולדביה. לדבריו, מקור הטעות היה ברשלנות מצד וואלה טורס, שהוציאה לו את כרטיס הטיסה.
התובע נקלע למצב קפקאי: מצד אחד לא התאפשר לו לעזוב את נמל התעופה ולהיכנס למולדבה שכן לא הייתה לו אשרת כניסה, ומצד שני הוא לא יכול היה לחזור לישראל מיידית או להגיע לאוקראינה. משום כך התובע נשאר "כלוא" בשדה התעופה בקישנייב, מיום חמישי, 21.9.06, ועד ליום שבת, 23.9.06 - המועד בבו חזר לישראל, לאחר ששוטר מקומי נתן לו כרטיס טיסה חזרה לישראל דרך איסטנבול.
התובע ביקש לחייב את וואלה טורס ב-50 אלף שקלים בשל עגמת הנפש שנגרמה לו עקב רשלנותה. מנגד טענה וואלה טורס כי יש לייחס לתובע רשלנות תורמת, שכן אילו התובע היה מעיין בכרטיס הטיסה היה מסתבר לו כי הכרטיס שהונפק שגוי.
השופט יאיר דלוגין פסק, כי יש לקבל את התביעה באופן חלקי. השופט קבע אמנם כי נגרמה לתובע עגמת נפש, אך הוא לא עשה די כדי להקטין את הנזק. "לא מצאתי כי פעל כדי להגיע בכל זאת לקייב (עיר הבירה של אוקראינה), גם אם באיחור", כתב השופט בפסק הדין.
השופט הוסיף, כי העדות של התובע הייתה מלאה סתירות ותמיהות וכי וואלה טורס ניסתה לסייע לו במצב שנוצר, אך הוא לא שיתף פעולה. לפיכך נקבע, כי וואלה טורס תשלם לתובע פיצוי של 5,000 שקלים וכן 420 דולר עבור כרטיס הטיסה (א 29126/08 אוהבה אלי נ' וואלה טורס בע"מ).
מקטינים את הנזק
האם תטוסו שוב באמצעות הסוכנות דרכה הזמנתם כרטיסים אם התברר שהכרטיסים שגויים, או עם חברה שהתנערה מאחריות כלפיכם? לא בטוח, ואף קרוב לוודאי שלא.
במהלך השנה החולפת דנו בתי המשפט בשלל מקרים שיכולים לקרות לכל אחד מאיתנו. כנראה שלא ניתן להבטיח, כי מקרים של "רישום יתר", הקדמת הטיסה או איחור שלה - לא יחזרו.
עם זאת חשוב לדעת, כי במקרה שנגרמת תקלה - כדאי לפעול במידת האפשר להקטנת הנזק ולמציאת פתרון. כך במקרה שתגישו תביעה - אי אפשר יהיה לטעון כנגדכם שלא עשיתם די - טענה המשמשת סיבה להפחתת הפיצויים.
* עו"ד אורנית אבני-גורטלר , מתמחה בכתיבה ועריכה משפטית, לשעבר מנהלת התכנים באתר המשפט הישראלי PsakDin.co.il.
** יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כשלהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.