שתף קטע נבחר

תושבת מזרח ירושלים: הושפלתי בקניון ממילא

לקוחת קסטרו שביקרה בסניף בקניון ממילא, טוענת שמאבטחים ערכו בה חיפוש בפומבי בשל חשד לגניבה שהתבדה, למרות שחיפוש כזה נמצא בסמכות המשטרה. הלקוחה: "התייחסו אלי כך כי אני ערביה". ממילא: "הבדיקה נעשתה בהסכמה ובשקט", קסטרו: "נבקש מממילא להימנע ממקרים כאלה בעתיד"

אחת החוויות המשפילות ביותר היא להיתפס בגניבה, והיא הופכת למכעיסה מאוד כשמדובר בהאשמת שווא פומבית שנעשית לכאורה מול מכרים. ד', תושבת מזרח ירושלים, טוענת שחוותה זאת על בשרה, כשהגיעה לחנות קסטרו בקניון ממילא בירושלים

 

 

"הגעתי לראשונה בחיי לקניון ממילא עם בתי, חברה שלי ובתה", היא מספרת. "נכנסנו לחנות של קסטרו, רשת בה יש לנו כרטיסי חבר, מדדנו תכשיטים, החזרנו אותם למקומם, יצאנו מהחנות ופנינו לסניף רנואר הסמוך. פתאום ראיתי שאנשי ביטחון מיהרו לסגור את הדלתות של החנות אחרינו. שאלתי את המוכר מה קרה, כי חשבתי שקרה משהו בקניון, והוא השיב שאינו יודע, וביקש מהם לפתוח את הדלת.

  

"רק אחרי שערכו את החיפוש אמרו לי את סיבת החיפוש"

"כשיצאנו מהחנות, אנשי הביטחון עיכבו אותנו מול כל העולם וביקשו לבדוק את התיקים ותעודות הזהות של ארבעתינו. חשבתי שהיה פיגוע או משהו. אמרתי להם 'אין לי סכינים, אין לי שום דבר, מה פתאום אתם מחפשים עלי'? והם אמרו לי: 'תהיי בשקט'. אחרי שבדקו הכל, הם עדיין לא אמרו לנו מה העניין. שאלתי שוב ושוב והם אמרו לי: 'המוכרת של קטסרו אמרה שגנבת תכשיטים'. אמרתי להם, 'בדקתם בכל התיקים ולא מצאתם כלום, תבדקו גם את התחתונים שלנו ואם לא תמצאו שום דבר - אני הולכת לבית משפט'".

 

ד' טוענת שנערים שהכירה וצפו במתרחש סייעו לה להתקשר לאחראי על הביטחון בקניון. "התקשרתי אליו ובכיתי נורא", היא מספרת. "אני עובדת בעיריית ירושלים, כולם מכירים אותי וכולם הסתכלו עלי. האחראי התנצל ואמר: 'סליחה, אבל זו העבודה שלנו'. שאלתי אותו: למה לפני כל העולם? אתם יכולים לדבר איתי קודם לומר לי נבדוק את התיק שלך מחשד לגניבה. והנה, לא גנבתי שום דבר. אמרתי לו, הייתם כמו אריה, ואני כמו ארנב, ועכשיו אתם מתהפכים? אני לא רוצה את הסליחות שלכם, אתה מסכים שיעשו כך לאמא שלך"?

  

ד' הנסערת והמושפלת, לטענתה, פנתה למוכרת בסניף קסטרו, וזו טענה שראתה את הבנות שאיתה גונבות, מה שהתברר כלא נכון לפי בדיקת המאבטחים. המוכרת טענה שהמצלמות בחנות לא עובדות ואז סירבה לתת לד' את פרטיה. ד' הזמינה את המשטרה למקום, ובעצת השוטרים לכאורה, הלכה לתחנת משטרת הבירה כדי להגיש תלונה. "אחרי שביקשתי זריקת ארגעה מהרופא", היא נאנחת. "בעלי הזהיר אותי לא ללכת לשם, כי אני ערביה".

 

מותר לעכב, אסור לערוך חיפוש

מה אומר החוק במקרה שכזה? לפי חוק, למאבטחים אין סמכויות שיטור, משום שהם אזרחים, ועל כן אינם יכולים לערוך חיפוש בחפצים של לקוחות מחשד לגניבה, אפילו אם אלה רוקנו את מדפי החנות אל מול עיניהן המשתאות של 20 מוכרות. זו סמכות שמצויה בידי המשטרה.

 

לפי הוראת החוק, מאבטח כזה יכול לעכב קונה ותו לא, וגם זה רק אם הוא עצמו, או מישהו אחר ראה או אמר כי הקונה גנב. ככתוב: "כל אדם רשאי לעכב אדם אחר עד לבואו של שוטר אם נתקיים אחד מאלה: (1) האדם חשוד כי ביצע בפניו עבירת אלימות, פשע, גניבה או עבירה שגרמה נזק של ממש לרכוש; (2) אדם אחר הקורא לעזרה מצביע על אדם החשוד שביצע בפניו עבירה, כאמור בפסקה (1) והכל אם יש חשש שהחשוד יימלט או שזהותו אינה ידועה..."

 

אם כך, כיוון שהיתה עדת ראייה ל"גניבה" לכאורה, כל מה שרשאים היו המאבטחים לעשות זה לעכב את הבנות כחשודות. אולם המאבטחים לא הסתפקו בעיכוב הלקוחה, כי אם ערכו לכאורה חיפוש בתיקה ובתיקי בנות משפחתה. בהמשך הוראת החוק נאמר: "...חשוד שעוכב בדרך זו יש להעביר לידיו של שוטר ללא דיחוי, ובלבד שהעיכוב לא יעלה על שלוש שעות". כלומר למאבטח מותר לעכב, אבל אין לו סמכות לערוך חיפוש בשל חשד לגניבה (חיפוש בכניסה מטעמי ביטחון הוא שונה ומקורו בהוראת חוק אחרת). 

 

האם הלקוחות ידעו שיש להן זכות לסרב?

בממילא טוענים שהחיפוש נעשה בהסכמת הלקוחות, ועל כן הוא הופך לחוקי, בניגוד לדברי ד' שטוענת שהאישור ניתן על-ידה רק אחרי שהחיפוש נעשה. מדובר במלה כנגד מלה, שכן המאבטחים לא לקחו מהן אישור בכתב, ואולי כדאי שבקניון יהפכו זאת לנוהג, שכן בלי הוכחה שכזאת הקניון חשוף לתביעה. בנוסף, האם בקשת ההסכמה לחיפוש שהם טוענים לה, לא נעשתה תחת אילוץ הסיטואציה? האם ידעו הלקוחות שיש להן אפשרות לסרב כשאדם חמוש ניגש אליהן בדרישה? ואם כבר עוצרים אותך באמצע הקניון ואת חפה מפשע - האם לא תרצי להוכיח ומיד את חפותך גם במחיר השפלתך?

 

וגם אם הלקוחות נתנו את הסכמתן שיחטטו בחפציהן בפומבי, מן הראוי שהדבר לא ייעשה לכאורה בצורה מביישת, כפי שטוענת ד'. לטענתה, הן לא נלקחו הרחק מההמון אלא עוכבו בצד, אבל לפני כולם. בנוסף, לא ברור מדוע נדרש יותר ממאבטח אחד כדי לעכב את הבנות ומדוע נתבקשו להציג ת.ז.

 

במקרה אחר, שאירע בסניף מגה, שם המאבטח מנע מלקוחה את היציאה מהסניף, כתבה עו"ד יעל אונגר: "עיכובו של אדם בחשד שנגב, בפומבי, כשמסביב צופים במתרחש אנשים אחרים, גורם לו השפלה והלבנת פנים... למעשה, יש כאן פגיעה בשמו הטוב של האדם, בפרטיותו ובכבודו. ומי שעושה זאת עלול למצוא עצמו מחויב בתביעת לשון הרע".

  

אלרוב שדרות ממילא מסרו בתגובה: "מבדיקה מעמיקה שביצעה הנהלת אלרוב שדרות ממילא, המאבטחים התנהגו בדיוק על פי ההנחיות והדרישות. להלן הפרטים: עובדת החנות דיווחה על חשד רציני לגניבה וביקשה מהמאבטחים לבדוק האישה. הבדיקה התבצעה בדיסקרטיות ובשקט.

 

"המאבטחים לא עברו על שום חוק ברגע שהבדיקה בתיק נעשתה בצד, בהסכמתה המלאה. בהתאם לזאת, למאבטחים היתה הסמכות המלאה לבדוק אותו. אם היתה מסרבת לבדיקה, היו מזמינים משטרה. תעודת הזהות נלקחה בהסכמה ולצורך רישום דו"ח אירוע וטענת הגזענות לא ראויה להתייחסות. המאבטחים התנצלו על הטעות. אם יש טענה כלשהי ללקוחה, היא מוזמנת לפנות לחברת קסטרו".

 

דובר קסטרו מסר בתגובה: "אנו מצטערים על המקרה ומתנצלים בפני הגברת ד' על עוגמת הנפש שנגרמה לה.

במקרה זה, התעורר חשש לגניבה על ידי הגברת ד' ומנהלת המשמרת קראה לאנשי הביטחון של הקניון, האחראים על הטיפול במקרים אלו, על מנת שיבדקו את הנושא. אנו נערוך שיחה עם הנהלת קניון 'ממילא' כדי להסב את תשומת ליבם ועל מנת למנוע מקרים כאלו בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
היה שווה את זה? תכשיט בקסטרו
מומלצים