המחאה הכניסה ללחץ את השרים: קרב בלימה נגד ייקור הלחם והחשמל
שר הכלכלה מציע כ-18 מיליון שקל פיצוי למאפיות תמורת ויתור על התייקרות הלחם המפוקח ומאיים בחקיקה. שר האוצר פועל לשנות את נוסחת חישוב מחיר החשמל כדי למנוע התייקרות ולא יעלה מכסים על מוצרי צריכה, אך אף אחד מהם לא מונע את גל ההתייקרויות במוצרי המזון
הציבור הישראלי לא שותק לנוכח גל ההתייקרויות ושרי הממשלה מנסים להראות לצרכנים שהם פועלים לבלום אותו: שר הכלכלה אלי כהן, נוקט במהלכים כדי לעצור את התייקרות הלחם המפוקח בכך שהציע למאפיות פיצוי של כ-18 מיליון שקל. זאת אחרי שהוחלט כי סוגי הלחם שהמדינה מפקחת על מחיריהם: לחם אחיד, לבן וחלה, צפויים להתייקר ב-3.4%.
השר הציע למאפיות שלא לייקר את הלחם ובתמורה הן יפוצו במענק סבסוד בסכום שמהווה 3.4% משווי שוק הלחם המפוקח, שהיקפו עומד על יותר מ-500 מיליון שקל. המאפיות עוד לא הסכימו לקבל את הסובסידיה הנדיבה שהציע השר. הן מצידן ביקשו להוציא את סוגי הלחם הללו מפיקוח, או לקבוע להם מחירי מינימום, מתחת להם אסור יהיה למכור אותם, שכן רשתות השיווק מוכרות לעיתים לחם מפוקח במחירים נמוכים ממחירי הפיקוח. הן עושות זאת למורת רוחן של המאפיות, שמצידן מוכרות סוגי לחם לא מפוקחים ביוקר: בכ-17-13 שקל. השר סירב לבקשות אלה.
כהן מסר להן שאם ידחו את הצעת הפיצוי שלו, הוא יפעל לשינוי חקיקה כדי למנוע את ההתייקרות. כיום, לא נדרשת חתימת שרים לאישור מחירי הלחם המפוקח. מדובר במנגנון אוטומטי של התייקרות או הוזלה, כשאת מחירי הלחם קובעת ועדה משותפת למשרדי הכלכלה והאוצר. אם המאפיות יסרבו להצעת הפיצוי – אזי הוא יביא לתיקון החוק, כך שמעתה והלאה תידרש חתימת שר לכל שינוי במחירים.
כחלון מנסה לשנות את נוסחת חישוב מחיר החשמל
במקביל, שר האוצר משה כחלון, מקדם תוכנית למניעת התייקרות החשמל, באמצעות שינוי רכיבי הנוסחה לחישוב מחיר החשמל. החשמל צפוי להתייקר ב-6.5% עד 8.1%
כתוצאה מהתחזקות הדולר ומעלייה במחירי הגז בעולם. את מחירי החשמל בישראל קובעת רשות החשמל.
גורם באוצר מסר ל-ynet שהנוסחה לחישוב מחירי החשמל מורכבת מרכיבים רבים, מה שמביא לשינויים תכופים מדי במחירי החשמל (לעיתים השינויים מביאים להוזלה). הבעיה במחירי החשמל היא השינויים התכופים במחיר הנובעים מגורמים חיצוניים רבים. באוצר מקווים לשפר את הנוסחה במטרה לשמור על מחירים יציבים באופן הבא: מחיר החשמל לא יירד במקרה של הוזלה ברכיביו ושכשהרכיבים יתייקרו, המחיר שוב יישאר ללא שינוי, באופן שההתייקרות תקוזז באי ההוזלה. בין היתר נשקלת גם אופציית פריסה של ההתייקרות לאורך השנה וכן נשקל גיוס אגרות חוב לחברת החשמל. עוד נשקלים: ביטול הבלו - המס על הדלק, וויתור על התייקרות המס על הפחם.
שתי הסיבות העיקריות להתייקרות החשמל, לצד התייקרות הפחם, הן מתווה הגז שמאפשר לתמר וללויתן למכור גז לחברת החשמל במחיר גבוה פי 4 ממחיר השוק בעולם ורפורמת ההפרטה בחברת החשמל שעלתה לה כסף. רב. כמו כן, מצרים חייבת לחברת החשמל 1.8 מיליארד שקל.
מחירי החשמל משפיעים על מחירי המים, כך שאם אלה יישארו יציבים, הדבר יתרום לכאורה גם להתמתנות בעלייה הצפוייה במחירי המים. לאחרונה הודיעה רשות המים שתעריפי מי הברז יעלו ב-4.5% ואם החשמל לא יתייקר, המים יתייקרו רק בכ-3.5%. בנוסף, מחירי החשמל משפיעים על עלויות הייצור של מזון ומוצרי צריכה אחרים, אבל אלה התייקרו עוד לפני ההודעה שמחיר החשמל יעלה.
כמו כן כחלון הודיע בשבת שיאריך בשנה נוספת את צווי השעה להורדת מכסים ומסי קנייה במסגרת תוכניות "נטו" שיזם. כלומר, יבואנים יוכלו להמשיך לייבא מוצרי צריכה בלי לשלם מס. בין היתר: טלפונים סלולריים, מוצרי אלקטרוניקה, בגדים, נעליים, משקפיים, צעצועים, כסאות בטיחות ושאר מוצרי תינוקות. המדינה תפסיד מכך 1.5 מיליארד שקל.
מחירי "השוק החופשי" משתוללים: המוצרים בסופר ממשיכים להתייקר
בתוך המהומה הציבורית והפוליטית סביב ייקור החשמל והמים נבלעו ההתייקרויות החדות שכבר נרשמו במוצרי המזון. שכן, יש גורם אחד שמשרד האוצר לא יכול לשלוט בו וזה "השוק החופשי", קרי חברות המזון והמשקאות הגדולות ויצרניות ויבואניות מוצרי טיפוח וניקיון, שבחודשים האחרונים הודיעו אחת אחרי השנייה שהן מעלות מחירים.
בין החברות שייקרו מוצרים: תנובה וטרה שהעלו את מחירי כמה ממוצרי החלב הלא מפוקחים, קוקה קולה ישראל שייקרה משקאות מוגזים, מים מינרליים ובירה; סוגת שייקרה אורז ב-30%; קימברלי קלארק שהעלתה מחירים והוסיפה על כך גם קיצור גלילי נייר טואלט וצמצום מספר מגבונים וחיתולים באריזות האגיס; יוניליוור שגרמה להתייקרות שמפו פינוק; ויסוצקי שהעלתה מחירי חלק מסוגי התה ואת מחירי מוצרי מונופול המלח מלח הארץ, מחלבות גד, יבואניות התבלינים והשומשום, יצרניות הטחינה הגולמית, חברות המשקאות הקלים יפאורה תבורי וטמפו (שייקרה גם בירה, בדומה לקוקה קולה).
על כל אלה חלק מהבעלים של רשתות הסופרמרקטים הגדולות מוסיפים העלאות מחירים משלהם - כך למשל המחלבות ייקרו מוצרי חלב בעד 3.4%, אך הרשתות ייקרו אותם לצרכנים בעשרות אחוזים, כלומר "ניצלו" את המצב ורכבו על הגל. במקביל, במהלך כל 2018 חברות רבות הקטינו אריזות, מה שגרם למוצרים רבים להתייקר. גם מחירי פירות וירקות היו גבוהים השנה ומחירי העוף עלו גם הם.
אסם רוצה להעלות מחירים
חברת המזון האחרונה שהכריזה על העלאת מחירים היתה אסם, שהפריחה בלון ניסוי: היא הודיעה שהיא מייקרת שליש ממוצריה בעד 4.5%. היא בקושי פירטה שמדובר במוצרים כמו קטשופ, ביסלי, קמח תופח, ויטמינצ'יק ואבקת מרק. את ההודעה שלחה קודם לתקשורת ורק אחר כך לקמעונאים. בעת משלוח ההודעה, אסם לא ידעה אפילו בכמה תייקר את המוצרים. קמעונאים אמרו ל-ynet שהחברה רצתה לראות מה יהיו התגובות בציבור להודעת ההתייקרות. בעקבות התגובות – תחליט לגבי המשך ההתייקרות.
למזלה של אסם, ביום בו הכריזה על התייקרויות, התייקרו גם החשמל ואחרי כן המים, מה שהסיט את תשומת הלב של הציבור ממהלך הייקור הענק שלה. יחד עם זאת, השילוב של כל אלה יחד - הביא לניצני מחאת יוקר מחיה חדשה - שמפחידה את השלטון ועשויה להפחיד גם את חברות המזון.